Annons
Nyheter

Dags igen för Kalvfestivalen

Så är det dags för Kalvfestivalen igen. I år blir det mänskliga röster som tema.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2008
Musikernas favoritmaskin enligt Stefan Ström. Pia Karlsson står dagligen mitt i ?musiken? och tänker inte särskilt mycket på den.
Musikernas favoritmaskin enligt Stefan Ström. Pia Karlsson står dagligen mitt i ?musiken? och tänker inte särskilt mycket på den.Foto: Lollo Alling

För femte året är det åter dags för byn Kalv att leva upp. I år vill man satsa på körer och mänskliga röster.

– Vi har inte haft så mycket av det förut. Vi har haft en del instrumentalt och en del dans. Nu låg det idéer och väntade på att genomföras, berättar Max Käck som håller i att välja artister.

Annons

Kalvfestivalens mål har från början varit att samverka med samhället och i år märks det framför allt i ett stort körverk som vem som helst kan delta i.

För amatörer

– Det är ett stycke för amatörer. Man behöver inte kunna läsa noter utan man sjunger efter några regler som är nedskrivna, berättar Käck.

Kompositören Rolf Enström kommer också att uppföra ett verk som bygger på ljudmiljöer i Kalv. Bland annat har han gjort ljudinspelningar på Wästgöta plast och PÅ hur det låter inne i kyrkan. För den som tycker att musiken är allt för märklig erbjuds en workshop där man kan träffa musiker och ställa frågor om musiken.

Nytt för i år är också att man får lite smakprov på videokonst.

– Det är ett expriment för att se om det är något att satsa på i framtiden. Man kanske man bredda festivalen, säger Käck. När festivalen nu går in på sitt femte år så har den helt övergått till ett projekt i Kalvbornas egen regi. Hittills har den drivits av Levande musik i Göteborg.

– Det är väldigt roligt att den har fått sitt säte i Kalv, det ger framtidshopp. Vi är en avfolkningsbygd och man måste ta de möjligheter man har. Nu har vi festivalen och det vore oerhört dumt att inte fortsätta, säger Irene Karlsson, en av de Kalvbor som numera sitter i festivalstyrelsen.

Som vanligt

Men rent praktiskt har allt fungerat som vanligt. Det har alltid varit ortens föreningar ordnar praktiskt arbete som till exempel sätter upp skyltar, samla rekvisita och städar, och företag ser till att det finns mat och boende. Och Max Käck är anställd som konstnärlig ledare och väljer ut artister och sätter ihop programmet som han alltid har gjort.

Och ett par dagar före invigningen sitter man mest och väntar. Kalv ligger alldeles stilla, då allt är väl förberett sedan månader.

Annons

Lollo Alling

FREDAG 15:e AUGUSTI

18.00. Invigning

Konsert med slagverk, Bygdegården.

19.00 Gageego! Kalvs Kyrka

Nutida och blivande klassiker, Elliott Carter etthundra år!

Efter konserten: Pubafton med New Tango Orquesta. Bygdegården

LÖRDAG 16 AUGUSTI

10.30 Duo Ego,Vad man måste

Ny miniopera av Paula af Malmborg Ward. I samarbete med Kalvs Hembygdsförening.

Församlingshemmet

14.00-16.00

Dialogkonsert. Samtalspartner: Paula af Malmborg Ward.

Backa Loge, kaféet.

Nordic Voices – Workshop: Röstlandskap.

Den norska vokalensemblen demonstrerar rösttekniker från hela världen och samtalar med publiken.

17.00 Utomhuskonsert med elektroakustisk musik Kalvs fotbollsplan.

Rolf Enström: Nytt verk baserat på den akustiska verkligheten i Kalv.

19.30

BIT20 Duo Rendez Vous

Musik från Norden och Baltikum. Kalvs kyrka

21.00

Nordic Voices

Från renässans till nutid.

Kalvs kyrka

SÖNDAG 17 AUGUSTI

11.00

The Great Learning Paragraph 7 Kalvs kyrka.

Kalvfestivalens stora körprojekt. Amatörsångare framför Cornelius Cardews stora verk för amatörer under ledning av Gunno Palmqvist. µ

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons