Nyheter

Besök hos äldre kan dras in

Lägenheter i särskilt boende förvandlas till trygghetsboende. Och besöken hos 80-åringarna läggs på is.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2008

Där har ni två sparförslag från socialnämnden.

1,8 miljoner kronor har socialnämnden fått i uppdrag att spara nästa år. En summa så stor att socialdemokraterna i sin ”skuggbudget” ansett att nämnden är underfinansierad – alltså fått för lite pengar till sin verksamhet.

Rune Peterson (c), ordförande i socialnämnden konstaterar att ”budgeten för i år har spruckit, så så långt har de rätt”.

– Men vi har ett totalansvar för kommunen och kan inte bara se till vår nämnds arbete.

Hur ska då de 1,8 miljonerna nås?

Jo, drygt 200 000 kronor beräknas det ge att göra om lägenheter i särskilt boenden till trygghetsboende. På sikt förvandlas 30 lägenheter i särskilda boenden till lägenheter som mer liknar ett ”vanligt” boende.

Man hyr sin lägenhet, men har närhet till service och trygghet.

– Vi har tomma lägenheter i de särskilda boendena och prognoserna visar att antalet gamla minskar ett antal år framöver. Och de enkäter vi gjort säger att många efterlyser just trygghetsboende, konstaterar Rune Peterson.

Men den största sparpotten hämtas i kontot Utbildning. Utbildningen för personalen dras ner och det ger ”direkt” 200?000 kronor. Och ytterligare 300? 000 i och med att behovet av vikarier minskas.

Personalen får inte egna epost-adresser nästa år. 100 000 kronor sparas den vägen.

Och så läggs den uppsökande verksamheten för dem över 80 år ner. I år var det premiär för detta sätt att fånga upp behov hos dem som inte bor på något äldreboende.

– Den verksamheten har varit bra. Men behöver kanske inte vara i gång varje år.

75 000 kronor sparas in när det uppsökande dras in. Och snabbare politiska möten förväntas bidra med 50?000 kronor.

När alla sparförslagen summeras så fattas ändå 300?000 kronor.

– Och för att lösa det har vi lagt ett generellt effektiviseringskrav på förvaltningen.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.