Nyheter

Ätran under kontroll – än så länge

Det värsta scenariot besannades inte. Läget i Ätran är under kontroll - åtminstone för tillfället. – Vattennivån har sjunkit med fyra centimeter sedan i går kväll, säger säkerhetschef Peder Yderhag.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Åsundens vatten forsar ut genom dammluckorna vid Forsa kvarn.
Åsundens vatten forsar ut genom dammluckorna vid Forsa kvarn.Foto: Lennart Magnusson/BT Arkiv

Efter öppningen av dammluckorna vid Forsa kvarn i Åsunden i går morse befarades nivåhöjning – och risk för översvämningar. SMHI utfärdade en klass 2-varning för området.

Det ökade flödet beräknades nå Ätran i Svenljunga efter 14–20 timmar.

– Det skulle ha skett under natten, men vi har inte sett någon effekt än. Fast vi kan inte ropa hej än, eftersom effekten kan dröja upp till två dygn, säger Peder Yderhag.

Just nu är det bara att avvakta. Kommunen har lyckats införskaffa fler pumpar så att det finns snabb hjälp att tillgå vid en eventuell krissituation.

– Pumparna finns vid brandstationen och kan lånas vid akuta situationer, säger Peder Yderhag.

Klockan 13.30 låg Ätrans nivå kvar på samma nivå som i morse (143,10 meter över havet).

– Enligt SMHI kan vi räkna med att vi ligger kvar på en hög nivå i uppåt en vecka. Just nu gör SMHI bedömningen att nivåerna i Ätran långsamt kommer att sjunka. Men de poängterar att prognosen är osäker då det är många olika saker som påverkar nivåerna, bland annat regn, skriver informationsstrateg Sofie Kerstell på kommunens hemsida.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.