Annons
Nyheter

Ansvarsfrihet i Svenljunga

Kommunstyrelsen beviljas ansvarsfrihet. Majoriteten ger Svenljungas högsta politiker förtroendet att jobba vidare.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2013
Foto: Bengt Lagerstedt

– Det är givetvis en lättnad, säger Eva Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Extra stolar fick hämtas in för att alla ersättare och åhörare skulle få plats att sitta.

Annons

Fullmäktiges ordförande Rune Peterson (C) fick börja med några ordningsfrågor. Mötet inleddes sedan som vanligt och på de flesta solar satt kommunfullmäktiges ordinarie politiker. När det var dags för kvällens viktigaste fråga, ansvarsfrågan, blev det liv och rörelse i lokalen när alla jäviga politiker, det vill säga alla som är ledamöter eller ersättare i kommunstyrelsen, eller nära anhöriga till ledamöter i kommunstyrelsen, ge plats åt ersättare.

Efter ett nytt upprop fick revisorernas ordförande, Sven Liljegren, inleda med att redogöra för revisorernas kritik.

– Det här är en historisk dag, jag är varken stolt eller glad, det känns väldigt tungt, säger han.

Redan förra året riktades allvarlig kritik mot kommunstyrelsen. Då revisorerna inte anser att kommunens högsta politiker gjort tillräckligt för att styra upp kommunens dåliga ekonomi var deras rekommendation att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Det ekonomiska läget är besvärligt, men om ingenting görs så finns risk att kommunens eget kapital blir förbrukat under 2013, säger Sven Liljegren.

De politiker som deltog i debatten ansåg utan undantag att revisorernas kritik var berättigad. Det fanns dock en skillnad i resonemang mellan blocken. De borgerliga ansåg att de åtgärder som är påbörjade visar på förändringsvilja och förbättring.

Socialnämnden har en handlingsplan för hur ekonomin ska förbättras. Varje månad får kommunstyrelsen rapporter om läget.

– Vi vill ge kommunstyrelsen en chans att arbeta vidare med det som nu är påbörjat. Men alla måste hjälpa till. Vi måste arbeta hårt i alla led, säger Marita Karlsson (FP).

Centern var inne på samma linje och även Kristdemokraterna.

– Det inger hopp att kommunstyrelsen vidtagit åtgärder. Man har tagit tag i en akut situation, säger Eva-Britt Gustavsson (KD)

Annons

Socialdemokraterna underströk hur majoriteten valt att kategoriskt avslå partiets förslag på åtgärder som hade förändrat det ekonomiska läget.

– Vi Socialdemokrater har hävdat länge att styrningen brister. Ansvar tar man genom att lägga fram förslag. Majoriteten har inte lagt fram förslag som lett till förändring, säger Claes-Göran Elwin (S).

Komunstyrelsens ordförande Eva Johansson var lättad efter beslutet. Hon anser att revisorernas kritik varit en nyttig väckarklocka för att jobba resultatinriktat mot bättre målstyrning och kostnadskontroll.

För Sven Liljegren var beslutet om ansvarsfrihet väntat. Han tror ändå att situationen satt fokus på allvaret i situationen.

– Det positiva är att de verkar ta till sig kritiken med eftertanke. Det primära är inte att någon ska avgå, säger han.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons