Nyheter

Anställningsstopp i Svenljunga

Ekonomin debatterades friskt på senaste kommunfullmäktige. Socialdemokraterna anser att majoriteten gör för lite.
Nyheter • Publicerad 3 september 2013

– Vi behöver gasa och bromsa samtidigt, svarar kommunalrådet Eva Johansson (C).

Det ekonomiska läget gör att kommunen inför anställningsstopp året ut. Kommunchefen blir ytterst ansvarig för anställningar. Socialdemokraterna anser inte att det är tillräckligt, partiet vill införa ännu fler åtgärder. Per Andersson (S) anser att majoriteten har vaknat för sent.

– När vi föreslog anställningsstopp och inköpsstopp var det ingen som ville lyssna. Nu är det för sent och för lite, säger han.

Partiets förslag är att ompröva beslutet om att bygga en ny förskola i centralorten för att minska antalet investeringar.

– Vi har de avdelningar som krävs redan idag. Finns det pengar över prioriterar vi hellre att satsa på förebyggande insatser för barn och unga.

Eva Johansson framhöll vikten av framtidstro. Hon menar att den nya förskolan kommer att spara pengar på minskade driftkostnader. Enligt henne sker besparingen i samband med att kommunens totala lokalyta minskar.

– Har vi råd att inte bygga är min fråga, vi har också myndighetskrav på oss som gör att vi inte kan vara kvar i de gamla förskolorna. Vi har inget bygglov på Bergsäter och det är problem med fukt, säger hon.

Frågan på dagordningen handlade om anställningsstopp. När det var dags att rösta yrkade Socialdemokraterna på att ompröva beslutet om at bygga förskolan. Efter votering röstade 16 för anställningsstopp, 13 för socialdemokraternas yrkande och fyra avstod från att rösta.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.