Nyheter

Anställda berörs när Östraboköket tvingas spara

Anställda, som lagar mat i köket på Östrabo, får förkortad arbetstid.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2009

Ett sätt att spara pengar för kommunens kostenhet.

Redan nu i höst ska den nya ordningen börja gälla. Då går en person i pension och en anställd har slutat.

När nu dessa tjänster ska återbesättas har de setts över. Tjänsterna blir nu på bara 75 procent. På så sätt sparas totalt 20 procent bort jämfört med de gamla tjänsterna. Och kostenheten gör en besparing på 63 500 kronor.

– När vi tittade över de fem tjänsterna i köket på Östrabo upptäckte vi att tätheten där är högre än i andra kök. Vi har ett ständigt krav att se över tjänster som ska återbesättas. Och nu valde vi att minska den totala arbetstiden i Östra Frölunda, säger kostchef Anne Hansson.

Vad ser du för konsekvenser av detta beslut?

– Personalen får högre arbetsbörda. Och den goda service som Östrabo har idag till sina gäster blir något lägre, menar Anne Hansson.

Hur då? Får inte kunderna sin mat som tänkt?

– Jo, självklart. Men personalen kanske inte hinner ägna sig åt sina kunder så mycket som de kan idag.

På Östrabo lagas idag mat till äldreboendena i både Östra Frölunda och Överlida samt till skolan och förskolan i Östra Frölunda. Varje dag tillagas cirka 200 portioner.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.