Nyheter

2009 blir ett tufft år för Svenljunga

Ett tufft 2009 och än tuffare längre fram. Så kan Svenljungas budget sammanfattas.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2008
Ovanligt avmätta miner var det när Svenljungas budget presenterades. Per Andersson (s) och Eva Johansson (c).
Ovanligt avmätta miner var det när Svenljungas budget presenterades. Per Andersson (s) och Eva Johansson (c).Foto: MAGNUS JOSEFSSON

Socialdemokraterna ville ha en skattehöjning. Men de borgerliga tror att minus på sikt kan vändas till plus.

Fort har det gått. I våras fanns till och med diskussioner om en skattesänkning i kommunen!

Men sedan dessa har 21 miljoner kronor försvunnit. Och när nästa års budget i går presenterades så blev det ett minustecken längst ner. 2009 förväntas sluta med ett underskott på 3,2 miljoner kronor.

– Senaste gången vi hade underskott i en budget var 1999, konstaterar ekonomichefen Stefan Eriksson. Och lägger till att kommunens mål är att ha minst två miljoner över varje år.

Var har då de 21 miljonerna tagit vägen?

I kostnadsutjämningen mellan landets kommuner försvann 8,5 miljoner. Den allmänna konjunkturnedgången bidrar med -7,5. Och 5 miljoner kan kopplas till den förväntade folkmängdsminskningen.

De färskaste prognoserna, från siste augusti, visar ett årsminus så här långt på 107 invånare för Svenljunga kommun. Vilket kan jämföras med att Tranemo ligger på + 24.

Miljonerna som runnit i väg har fått politikerna att dra i bromsen. Fast olika hårt.

Socialdemokraterna vill ha en tilllfällig skattehöjning på 32 öre, vilket skulle ge kommunen fem miljoner. Mellan de två blockens budgetar skiljer det totalt 7,5 miljoner kronor.

– Det är en svag budget som läggs, man har väntat alldeles för länge. Vi vill redan i dag tillsätta en arbetsgrupp som tar fram en övergripande strategi för de kommande åren, säger Per Andersson (s).

Men de borgerliga väljer att ta 2009 som ett mellanår. Och sedan se över hela kommunens kostym.

– Det är tuffare tider, men vi behöver inte få panik. Vi kan unna oss en längre omställningstid, konstaterar Eva Johansson (c).

Några chefstjänster återbesätts ej och osthyveln får arbeta. Men de stora satsningarna rörs inte. Lockryd och Sandsjön ska i gång, förskolan i Svenljunga får stöd och Mogaskolan byggs om.

Men ett tecken på allvaret är att budgeten för 2010 ska vara klar redan nästa sommar _ inte i november som är brukligt. Så att det ska finnas mer tid till eftertanke och penningjakt.

Fast visst finns ambitionen kvar att leva upp till kommunens nya slogan - ”Här finns det godaste livet”.

Plockat ur budgeten

* Kommunens totala intäkter nästa år ligger kring 600 miljoner kronor. 2009 förväntas alltså ett underskott i budgeten på 3,2 miljoner. Och görs inga förändringar så blir det underskott även åren framöver.

* Vårdnadsbidrag införs från och med april 2009 _ trots socialdemokraternas motstånd. En miljon kronor har avsatts i budgeten.

* Mogaskolan ska byggas om, men några pengar har inte skickats med. Först när upphandlingen är klar skjuts pengar till. Förra försöket med anbud misslyckades.

* Sex skolgårdar ska byggas om. Först ut är Östra Frölunda och Överlida.

* Utbyggnaden av kameraövervakning på skolor fortsätter.

* Landbo förskola byggs ut.

* Taxan för VA höjs med sex procent. Vilket motsvarar en årsökning på cirka 350 kronor för en normalfamilj.

* Förbehållsbeloppet höjs så att äldre får behålla mer av sin inkomst efter avgifter för vård och omsorg.

* Sinnenas trädgårdar byggs i anslutning till demensboenden. På gång är rehab vid Furubergsgården i Svenljunga och Hagabacken i Östra Frölunda.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.