Annons
Nyheter

20 nya lägenheter väntas stå klara tills nästa år

Detaljplanen för Järnvägsgatan har nu vunnit laga kraft.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2008

– Jag hoppas att vi kan se nya lägenheter här inom ett år, säger kommunalrådet Eva Johansson.

Behovet av lägenheter är enligt Eva Johansson stort. Hon ser därför positivt på att det nu kan byggas nytt.

Annons

– Det finns inga lediga lägenheter varken hos Svenljunga Bostäder eller de privata ägarna, säger hon.

Svenljunga Byggnads och Johansson och Ljunggren har visat ett tidigt intresse för tomten vid det gamla bangårdsområdet. Företagen har bidragit till planprocessen genom att ta fram en ritning på ett fyravåningshus med 20 lägenheter.

– Vi är fortfarande intresserade av att bygga, men läget är ett annat idag jämfört med för två år sedan, säger Ulf Johansson, Sveljunga Byggnads.

Stigande räntor och högre byggkostnader gör att han måste göra nya kalkyler på bygget.

– Redan tidigare funderade vi över att försöka skapa en kooperativ hyresrätt, det är som ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt, säger Ulf Johansson.

En vanlig hyresrätt skulle få för höga hyror enligt hans beräkningar.

En viktig förutsättning för Ulf Johansson är att det skapas möjligheter för ytterligare byggnation av lägenheter i centrala Svenljunga. Ett område som är aktuellt är det till söder om det nu planlagda området.

Ulf Johansson har tidigare uttryckt kritik emot att inte det området ingick i den första etappen av planen.

– För att få ekonomi i ett sådant här projekt måste man kunna utöka och bygga mer, det tror jag gäller för vem som helst som skulle vara intresserad av att bygga här, säger han.

Markundersökningar på det södra järnvägsområdet är gjorda och ambitionen är enligt Eva Johansson att det ska planläggas i ett nästa steg.

– Politikerna borde vara lite förutseende nu och skapa möjligheter för byggnation på fler centrala platser, rätt vad det är är vi inne i en högkonjunktur igen, säger Ulf Johansson.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons