Nyheter

19-åring från Håcksvik sköt björn och tre älgar – skrev jakthistoria

Under 106 år har jaktlaget Östereggen i jämtländska Mörsil inte skjutit en enda björn.
Nyheter • Publicerad 11 september 2008
19-årige Fredrik Amour har skjutit sin första björn och hundföraren Åke Arvidsson med hunden Zlatan kollar läget.
19-årige Fredrik Amour har skjutit sin första björn och hundföraren Åke Arvidsson med hunden Zlatan kollar läget.Foto: Privat

– Och så kommer jag - en bondläpp från Håcksvik, säger 19-årige Fredrik Amour.

Det var på andra jaktdagen i förra veckan. Fredrik hade kommit upp till Åretrakten tillsammans med sin far Karl-Erik Amour.

– Jag har varit ute med honom i skogen sedan jag var tio år.

Fredrik och pappan har en bekant som har tillgång till stora jaktmarker i Jämtland. Två gånger tidigare har Fredrik varit med på jakt där. Förra året handlade det om älg precis som det var tänkt i år också.

Fredrik satt på pass där i tornet och väntade på älg. Han hörde hur det knakade till i skogen och trodde att det var hundföraren som var på gång. Han ropade mannens namn svagt men fick inget svar. Istället såg han en skugga som rörde sig.

Och sedan såg han björnen. Först stod den helt stilla, innan den började gå emot tornet.

– Jag blev alldeles chockad. Vad i helsike gör jag? Det var min första tanke. Och sedan sköt jag tre skott med studsaren.

Den treåriga björnhannen var då 30 meter från Fredrik. Björnen stöp direkt och det var bara för Fredrik att dra fram den ur skogen.

– Björnen vägde 91 kilo så den var inte så stor.

Har du smakat på köttet då?

– Nej, det vill jag absolut inte veta av. Björnen luktade så illa och köttet såg så äckligt ut. Men vi sålde köttet till en restaurang.

Skinnet har Fredrik behållit och det ska nu en konservator göra i ordning.

– Det blir något att ligga på framför teven, tycker Fredrik.

Men den lyckade björnjakten var inte den enda jaktframgången under jaktveckan i Jämtland. Han lyckades också skjuta tre av de fem älgarna som jaktlagets jägare fällde.

– Det var tre tjurar i olika storlekar.

Fredrik berättar om sina två jaktdrömmar.

– Jag har alltid drömt om att få skjuta en björn. Den drömmen har uppfyllts nu.

– Sedan vill jag också få uppleva att fälla en storoxe – en älgtjur med så där 15–20 taggar. Den drömmen är kvar.

Jakten på björn pågår fram till 15 oktober. Naturvårdsverket har beslutat att 233 björnar får skjutas i år. I Jämtland är tilldelningen 70 djur. Hilltills under höstens jakt har 107 björnar fällts.

Som vi kunde läsa i gårdagens tidning är Fredrik Amour inte den ende sjuhäring som fällt björn i år. Då berättade vi om jaktlyckan i Jämtland för Stig Olsson från Töllsjö.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.