Svenljunga & Tranemo

Lantdjuren tar plats i manegen

Älvsered Artikeln publicerades
Foto:Marie Haglund

Cirkus är livet för 19-åriga Ebba Frank. Hon är sjätte generationen i en stor cirkusfamilj och nu är hon för första gången den som själv tar kommandot i manegen. På onsdag har Cirkus Maximum premiär – utan vilda djur.

Cirkusområdet i Älvsered har senaste veckan fyllts på med husvagnar och artister från olika delar av världen. Det är ett myller av röster, färger och dofter av sågspån, gödsel och blöta mular.

Hela cirkusen är som ett eget samhälle. Ebba Frank har sin sambo, deras tvååriga son, pappa och bror här men familjen är större än så.

– Vart man än är så har man med sig sitt hem, under ett halvår ska jag resa omkring med mitt samhälle, säger Ebba Frank.

Så här dagarna innan premiären är hon nervös. Cirkusen har varit hennes liv sedan barnsben men det är första gången hon är den som själv står i manegen. Hon dresserar sina djur med van hand.

– Jag vill ju att allt ska bli perfekt, säger Ebba Frank.

Hon får en miniatyrhäst att springa mellan benen på en ko. En get balanserar på en bräda samtidigt som en hund hoppar över den. Ebba Frank förklarar att alla djur är individer.

– En del lär sig jättefort medan andra behöver mer tid på sig. Hundar och getter kan ha många egna idéer om vad de vill göra, säger hon.

Hennes far, Anton Frank, är djurdressör som jobbat på Cirkus Maximum i många år. Nu tar han ett steg tillbaka och låter Ebba och henne sambo Ramon Maatz kliva fram i rampljuset.

– Pappa är den som har alla idéer, vi jobbar bra ihop, säger Ebba Frank.

Hon har vuxit upp med cirkuslivet och tillbringat alla lov med sin pappa. Hon beskriver skolterminerna som en ständig väntan. Efter nian slutade hon skolan och började jobba på Cirkus Viktoria. Sedan i höstas har hon bott i Älvsered och tränat djuren inför årets show.

– Det är ett fulltidsjobb att träna djur. Det är så olika hur varje individ lär sig, säger hon.

Ebba Frank tycker om att jobba med alla sorters djur. Elefanter är hennes favoritdjur, men i år finns inga elefanter med i Cirkus Maximums program. Anton Franks två elefanter har fått flytta till en safaripark i Belgien.

– Det är lite sorgligt, den äldsta har varit i min familj i 45 år. Men tidsandan är sådan att det inte är så accepterat med vilda djur på cirkus, säger Anton Frank.

Det vildaste som finns med i årets show är kameler och lamor. Ebba Frank jobbar med traditionella bondgårdsdjur som kor, getter, gäss och hästar i sitt nummer.

– Det känns tråkigt att jag aldrig hann uppleva att få jobba med elefanter. Tidigare var jag för ung, men alla djur har sin charm, säger hon.

fakta

Cirkus Maximum

Amazing Circus är cirkusdirektören Bengt Källquists 34:e produktion sedan starten 1983.

Djuren har en viktig del i cirkusprogrammet men det är de tama djuren som hästar, hundar, kameler, getter och får som får stå för underhållningen.

Det blir också en hel del akrobatik, komik och balansnummer.

Årets clown, Francesco, använder sig av nya tekniska grepp.

Familjen Urnov, från Rysslan, har ett nummer med flotta hästar och jongleringskonst.

Visa mer...

Webb-TV

BT-tv: Se när…korna gör konster

Cirkus Maximum låter bondgårdsdjuren ta plats i manegen.

Visa mer...