Annons
Nyheter

Vem eller vilka ska betala ?

Nyheter • Publicerad 19 april 2011

Hur ofta konfronteras vi inte med den frågan som finns i rubriken. Och givetvis är den mycket viktig. För slipper en person betala är allt så mycket enklare. Man kanske tvekar inför att gå ut en kväll, en tvekan som är dikterad enbart av ekonomiska skäl. Men strax därpå ringer en god vän och bjuder ut en. Hur lätt är det då inte att säga JA eftersom man slipper att betala för det hela.

Då och då uppkommer en debatt om vem eller vilka som ska stå för de kostnader som fotbollen tyvärr ibland drar med sig i form av vakt- och polisinsatser. Vi behöver bara återvända till Elfsborgs senaste hemmamatch mot AIK. Tydligen kan kostnaden röra sig i halvmiljonerklassen.

Annons

Vidare har det blivit lite märkligt det här med vem som ska betala. Inte för att jag riktigt förstått det hela, men tydligen är det på det viset att har man bolagiserat föreningen (dvs förändrat den juridiska personen från en ideell förening till ett aktiebolag) så blir idrottsklubben betalningsskyldig för sådana här insatser, men om man håller kvar vid den ideella föreningen så slipper föreningen kostnaderna. I stället blir det skattebetalarkollektivet som får stå för notan.

Att associationsform ska vara utslagsgivande för betalningsansvaret tycker jag både är märkligt och felaktigt. Det valet borde inte ha någon sådan betydelse. Men sedan är frågan vem det är som egentligen ska stå kostnaderna. Som jag själv ser det är det svårt att komma undan tanken att den som på ett eler annat sätt - direkt eller indirekt - förorsakar kostnaderna också ska stå för dessa. Det är ju egentligen enbart klubbarna själva som på något vis kan komma åt det trista som det ändå får anses vara att ordningsinsatser av denna storleksordning är nödvändiga. Men samtidigt vill jag ju på intet vis krossa klubbarnas ekonomi. Än en gång ett svårlöst problem då belysningen kommer från mer än ett håll.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons