Annons
Nyheter

Vellinge kommun och solidaritet

Nyheter • Publicerad 12 november 2009

Ordet solidaritet är för mig ett honnörsord. Det står bl.a. för omtanke. Måhända användes det förr något mer än vad det gör idag, något jag beklagar. Begreppet har en kollektiv prägel där många ställer upp för andra. Idag när mycket mer är individorienterat talas det i bästa fall i stället om empati, vilket jag anser ligger mer på individnivå. Och inget fel med det, men visst föreligger det en skillnad.

Nu har Malmö Stad tänkt placera en hel del ensamkommandeflyktingbarn i den mycket rika kommunen Vellinge. Med rik avser jag då att kommunen inom sitt område har ett stort antal höginkomsttagare vilka givetvis bidrar till kommunens välmående. När en person eller personer har ett överflöd anser jag det som naturligt att den eller de personerna delar med sig. Vi kan än en gång använda oss av ordet solidaritet. Därtill tror jag att de flesta svenskar, oberoende av politisk tillhörighet, delar min åsikt och värdering.

Annons

Säkerligen finns det många kommuninvånare i Vellinge som tycker och tänker som jag. Om det är jag helt övertygad. Men hur förhåller det sig med kommunledningen i vilken Moderaterna (kanske de gamla och inte de nya) har en majoritetssits. Ja, bara det att det uppkommit en diskussion i frågan ger väl tämligen klart belägg för att åsikterna går isär.

Eller kan det i Vellinge förhålla sig på det viset att i den kommunen behöver inte Sverigedemokraterna agera för där finns ju redan moderaterna. Ungefär på det viset uttalade sig en lokal oppositionspolitiker. Ja, inte vet jag. Framtiden får väl nu som alltid annars visa hur det ser ut och vem eller vilka som kan leva upp till det fina ordet solidaritet.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons