Annons
Nyheter

Unga rövare och gamla töntar

Nyheter • Publicerad 18 april 2009

Det senaste dygnet har jag hört ordet "pirat" och "pirate" oftare än jag hört orden kanske under ett helt års tid. Måhända är det inte särskilt konstigt med tanke på den även internationellt uppmärksammade domen som under gårdagen meddelades av Stockholms tingsrätt.

Det var även presskonferens och rättens ordförande förklarade lugnt och sakligt hur rätten hade resonerat och även varför. När han står där och uttrycker sig vältaligt slår det mig.

Annons

Under många år har vi varit uppmärksamma på hur lagstiftningen och regeltolkningen kanske inte alltid varit särskilt könsneutral. Mannen har på något vis varit adressaten. Nu är vi nog på väg att rätta till detta som de flesta av oss anser felaktigt, men under denna vår ambition är vi kanske inte riktigt uppmärksamma på att det kanske finns andra problem som inte har direkt med kön att göra.

När jag talar och talat med unga människor - jag definierar dem som personer under 25 år - har de nästan samtliga varit positiva eller mycket positiva till just fildelning. Vid samtal med min älskade dotter Malena går hon direkt igång och det är nästan svårt att få stopp på henne och för egen del få en syl i vädret. Malena är minst sagt fördömande då det gäller den "giriga" skivindustrin.

Tänk om det är på det viset att vi, ett vi som får stå för medelålders regelskapare och regeltolkare, är gamla och mossiga och inte förstår bättre. Tänk om det är på det viset att det är unga människor som har rätt. Egentligen förstår jag inte alls varför de skulle ha fel. De är ju uppvuxna med den nya tekniken och vi andra har med möda bara försökt lära oss den. Engelsmän brukar ju ändå snacka engelska lite bättre än vi utifrån som försökt lära oss det för oss främmande tungomålet.

Tänk om vi nu gör helt fel? Tänk om vi agerar bromsklossar för en i sig sund utveckling. Då kommer säkerligen historien att i stället döma oss. Ja, sådant kom jag att tänka på då jag så här dagen efter sitter framför min datorskärm

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons