Nyheter

Tur att jag inte köpte kyrkan

Nyheter • Publicerad 28 mars 2010

För några år sedan då Erika och jag var ute och som vanligt körde lite mållöst kom vi att stöta på en intakt men till synes övergiven liten kyrka högt belägen ovanför en forsande Viskan. Kyrkbacken - och vilken backe - låg närmast Viskafors samhälle, men ändå ganska otillgängligt. Jag tittade in genom ett kyrkfönster och därinne fanns en fantastisk golvklocka som jag därefter kom att drömma om.

Idag återvände vi till "brottsplatsen" även om målet var ett helt annat. Vi skulle till en liten loppis som hade sitt försäljningsställe bland till synes helt förbrukade och tämligen charmlösa industrilokaler inte särskilt lång från en kommunal "tipp". Det som lockade mig till kyrkan var en helt ny vägskylt av vilken framgick att nu skulle det gå att äta i f.d. Herrens hus.

Vi klarade av backen till fots. Konditionen var dock långt ifrån bra, men med tungan nere vid knävecken var vi så äntligen framme. Till en början trodde jag inte att det var öppet, men genom fönstren kunde vi se att därinne fanns människor som verkade vara besökande. Det lite lustiga i sammanhanget är att ägarinnan till såväl kyrkan som restaurangen är en kvinna som Erika känner tämligen väl. Hennes barn som små - ett av dem, redan vuxet, var nu behjälpig i restaurangen - har nämligen lekt väldigt mycket med våra barn.

Och vi fick en god pratstund med Barbara, ägarinnan. Jag minns att köpeskillingen för kyrkan var ganska så låg, jag tror att den var 100 lakan, och då tänkte jag faktiskt tanken att jag själv (givetvis en helt idiotisk och omöjlig tanke) skulle ha köpt byggnaden, men då Barbara berättade om alla kringkostnader blev jag helt matt. Bl.a. hade del av fasaden ramlat ned inom en vecka räknat från tillträdet. Hade något sådant hänt mig hade jag förmodligen hängt mig i en av de vackra och härligt kraftiga takbjälkarna.

En god kopp kaffe, en angenäm pratstund samt inte minst ett lycka till kändes som en lämplig avrundning av detta lite udda kyrkobesök. Och Barbara nämnde också - vilket sammanträffande - att det från kyrkan skulle bli ett TV-inslag på kanal 1 kl 19 just denna kväll.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.