Annons
Nyheter

Svårt det här med kung, drottning och därtill bröllop

Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

Min inställning till kung och drottning får väl närmast vara att de hör till historien. På ena eller andra museet finns de representerade som företeelser. Där kan finnas oerhört vackra kronor, minst lika fina vagnar och en ståt som aldrig varit någon annan förunnad. Det är nog det sistnämnda som ibland är svårt för oss att kunna acceptera. Vi vill liksom kunna bli allt - ungefär som det amerikanska idealet med "selfmade man". Men sedan vet vi i samma sekund som vi tänkt tanken att självfallet är och blir det aldrig på det viset. Merparten av alla oss kommer inte ens i närheten av att kunna infria våra eventuella drömmar och att då skylla misslyckandet på ett kungahus måste sägas vara minst sagt långsökt.

Vad tycker jag då? Den frågan är svår för mig att besvara. Och inte har den blivit lättare att svara på då vi nu i år även skall ha ett bröllop med kunglig glans. Jag hyser på inget sätt någon avundsjuka, utan mina tankar och känslor går nog närmast i den riktningen att jag önskar de lyckliga tu all gott som ett bra äktenskap kan medföra.

Annons

På något sätt ser jag dem nog inte som kungliga. Jag betraktar dem som nästan vem eller vilka som helst. Men givetvis är Victoria inte någon folklig företrädare. Hon har ärvt sin position och för mig ter det sig fel och oacceptabelt. Men å andra sidan verkar hon ju trevlig. Hon har därtill valt en kille som i alla avseenden kan leva upp till uttrycket "en folkets man".

Ja, jag är nog kluven, minst sagt. Men skulle det bli särskilt bättre för oss alla - och då menar jag verkligen alla - om vi stället hade valt en president förslagsvis vart fjärde år. Tillåta mig tvivla något.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons