Annons
Nyheter

Skall jag skriva ska eller ska jag skriva skall

Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

Det här med språk har alltid intresserat mig. Tyvärr har det fått den inte ovanliga konsekvensen att det som har med siffror och matematik att göra intresserat mig desto mindre. Det verkar ibland som om dessa ämnesområden är svåra att förena, beklagligt nog är jag ytterligare ett exempel på att så är fallet.

Inte för att vi särskilt mycket diskuterar det här i domstol - i vart fall har jag inte deltagit i många sådana samtal - men ibland dyker det upp lite synpunkter. En annan sak är att det säkerligen finns en hel del diskussioner om inte bakom andras ryggar så i vart fall i små hastigt tillkomna grupper där det vädras åsikter av diverse slag.

Annons

Inte ens lagstiftare är särskilt konsekvent då det gäller språkanvändningen. Ibland blir det versaler då det gäller myndigheters namn och t.o.m. i samma lag för samma myndigheter kan versalerna snabbt bytas ut mot gemena. Nu är detta dock inget större problem, men är lätt iakttagbart för den som är observant. För egen del kan jag välvilligt konstatera att bakom lagen finns människor av kött och blod, personer som i likhet med alla oss andra kan göra de fel och misstag som just kännetecknar oss i vår egenskap av människa.

Relativt nyligen - åtminstone för min del - påpekade några notarier (de om några är uppdaterade) att det där ordet "skall" ska vi väl inte använda i domar. I stället bör vi väl använda "ska". Förmodligen har det gått ut ett påbud att texten och läsningen av densamma underlättas om vi använder oss av det lite enklare och kortare ordet. Därtill låter inte ska så uppfordrande som just skall.

Gärna för mig, men i mina öron ringer en numera f.d. juridiklärares ord "och när ni nu får arbeten efter examen, glöm inte att skriva "skall" i stället för "ska". Eller vad säger Du, Robert Zimmerman "Times they are changing".

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons