GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sambo, särbo och nu kulbo

Nyheter • Publicerad 27 mars 2011

Språk har alltid fascinerat mig och gör så alltjämt. Det är nog ingen tillfällighet att jag i juridik skrivit ordböcker. Hur som helst förändras språket hela tiden och förmodligen vi med det. Jag är nämligen av den uppfattningen att samtidigt som vi ändrar språket så blir vi själva också förändrade av själva språket. Detta är alls inget vetenskapligt påstående utan enbart min högst personliga åsikt och känsla.

Att språket ändras nästan hela tiden behöver man knappast vara ett geni för att förstå. Med största sannolikhet hade vi inte alls begripit människor som nu varit döda i några hundra år, men som under sin levnad talade vårt eget modersmål. Å andra sidan hade de inte heller förstått oss och förmodligen behöver vi inte ens gå mer än några generationer tillbaks för att detta problem skulle ha uppstått.

Ibland kan det ju t.o.m. vara besvärligt att förstå sina egna barn och då talar jag endast om språket som sådant. Självklart har de samma problem.

Om jag inte missminner mig var det en radiopratare som helt plötsligt kom på ordet sambo. Vem som sedan kom att mynta begreppet särbo vet jag bara inte. I värsta fall kan det kanske ha varit någon som ingått i en trist statlig utredning. Numera är begreppen allmängods och ingen lär tveka om ordens rätta innebörd.

Men nu kanske vi håller på att få ytterligare ett ord som återspeglar relationer, nämligen kulbo. Den numera "världberömde" Håkan Juholt har nämligen med just ordet kulbo beskrivit sin relation till sin "käresta". Jag gillar ordet. I likhet med Håkan själv ger det omedelbart goda vibbar, ett ord laddat med positiva atomer.

Kulbo är kanske den enklaste beskrivning som finns för att ge uttryck för hur en relation bör vara. Nämligen närande och inspirerande för båda parter och betydligt roligare att höra än de vardagliga sambo och särbo, vilka enbart ger ett tämligen trist besked om var två människor rent rumsligt befinner sig till varandra.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.