Annons
Nyheter

Pirater, 1 års fängelse och 30 miljoner i skadestånd

Nyheter • Publicerad 17 april 2009

Just nu kan jag på nätet läsa att domen meddelats i det uppmärksammade Pirate Bay-målet. Ungefär samtidigt har vi pirater av kött och blod på skepp utanför Somalias kust. Inte vanligt att "cyber"världen och den verkliga sammanfaller, men så råkar det tydligen vara just nu. Kanske säger det lite om såväl Afrika som Västvärlden.

Vi som arbetar som domare har givetvis långt ifrån kunskaper på alla rättsområden. Hur skulle det i så fall gå till? Kan dock hända att många människor tror att det är på det viset, men i så fall får jag göra alla dessa personer desillusionerade. Förhoppningsvis kan vi en hel del om det vi vanligtvis sysslar med, men alla övriga områden som ligger i träda innehåller vanligtvis - bortser från olika personliga intresseområden som olika yrkesmänniskor kan ha - stora kunskapsluckor. Jag ser inte heller något konstigt i det.

Annons

Det här med upphovsrätt och fildelning är för många jurister tämligen ovanliga ämnesområden och för egen del har jag nästan ingen som helst kunskap. I sammanhanget är den egna åldern absolut ingen merit. Lägg därtill bristande datateknologi och självbilden blir allt klarare, men ändå får vi ju alla en känslomässig reaktion då en dom meddelas.

Jag talade just med en erfaren kollega och han i likhet med mig uttryckte sig spontant på följande sätt. "Såg du domen; ETT år och TRETTIO miljoner i skadestånd". Det var mycket. Min kollega uttryckte precis vad jag just då kände och det utan att i sak veta några detaljer. Sedan stannar målet givetvis inte i tingsrätten. Förhoppningsvis vandrar målet hela vägen till Högsta domstolen. Jag tror att vi är många som bl.a. i denna fråga behöver nyttig vägledning.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons