Nyheter

Nattens domare tar sig en paus

Nyheter • Publicerad 1 december 2010

Eftersom vi vid denna tid på året lever i ett ständigt mörker är det lika så bra att döpa om Dagens domare till just Nattens. Inte för att jobbet kanske blir roligare enbart av den anledningen, men man kan ju försöka.

Det här med Dagens domare kan ju föranleda en och annan fundering, framför allt från icke initierade. Själv har jag inte särskilt länge tillhört de invigdas skara, men har kommit att bli en av dem fr.o.m. att vi flyttade från Rådhuset till den nya byggnaden mellan Ullevi 1 och Ullevi 2. Fr.o.m. flytten sysslar vi nämligen med allt som det går att syssla med då det gäller den dömande verksamheten.

Under många år tidigare hade Göteborgs tingsrätt tillämpat systemet med en uppdelning på brottmål och tvistemål. Uppdelningen tydliggjordes genom verksamheter i två olika byggnader. Men nu är det annat som gäller. Alla ska syssla med allt. Tanken är god, men om det sedan alltid är möjligt eller rättare sagt effektivt är en annan sak.

Hur som helst betyder Dagens domare (en verksamhet som roterar mellan domarna från dag till dag) att det som just den dagen aktualiseras och som kan avgöras på handlingarna eller på kammaren ska just den domaren befatta sig med. Ibland blir det mycket, andra gånger betydligt mindre. Men variationen är ofta så stor att för egen del kan lätt ett förvirringstillstånd inträda.

Nu är pausen dock tagen. Jag kan åter bläddra i lite akter med uppmjukade fingrar. Och kanske även ta ett och annat beslut som för målen framåt eller kanske t.o.m. i hamn.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.