Annons
Nyheter

Morsgris, mansgris och svininfluensa

Nyheter • Publicerad 17 november 2009

En del av oss kan säkerligen alltjämt sången "Mors grisar är vi allihopa" och tänker på den med viss nostalgi. Åtminstone ger den bra vibrationer i gamla kroppar; något positivt som vi knappast vill vara utan. Alla skulle alltså vara mors grisar för att vi skulle ha det bra. Och så lär det nog vara fortfarande.

Sedan kom mansgrisarna. Och det var inte alls lika roligt. Fortfarande höll vi kvar vid djurarten, men genom att ändra kön på grisen blev vi inte längre trakterade av att bli kallade just för mansgrisar. Jag tror få av oss män uppskattar den benämningen om oss själva.

Annons

Och nu är det alltså dags för svininfluensan. Någonstans har jag läst att grisarna i sammanhanget är helt oskyldiga. Men nog har de fått ge beteckning åt den här pandemin (hemska ord) som skrämmer om inte hela vettet ur oss så i vart fall mer än hälften. Den ena fetstilsrubriken efter den andra och ibland trodde jag inte att det fanns så stora bokstäver med vilka man kunde och kan uttrycka denna hemska farsot. Det senare ordet, jämfört med pandemi, känns lite folkligare och kanske t.o.m. lite farligare. Allt som slutar på sot (tänk bara på lungsot) känns alltigenom obehagligt.

Igår kunde jag också läsa att hittills har enbart män dött i svininfluensan. Kan det finnas ett samband, om än svagt, mellan mansgris och svininfluensa?

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons