Nyheter

Min frus bästa jul-antistresstips

Nyheter • Publicerad 12 december 2009

Nu är den här snart, alldeles runt hörnet står den och lurar- julen och många har gripits av julstressen. Röda, varma och ibland arga rusar de runt i butiker och svär ve och förbannelse över alla måsten som råder kring firandet av ett litet Jesusbarns födelse.

Min fru är ett riktigt hygientroll och hon fejar och donar med frenetisk iver. Hennes bästa sätt att hinna med är att börja i god tid och strunta i knepiga måsten. Inte ens ett hygientroll begriper varför man måste putsa fönster under årets kallaste tid och när dagsljuset bara visar sig under typ en kvart. Eller varför man måste skura ugnen för att det är jul, innan man skall göra julskinkan dessutom.

Skall du ha gäster så skrubba badrummet, byt handduk och tänd ett levande ljus på toan, gästerna skall inte rulla sig under möblerna så strunta i att städa om du vill. Stäng dörrar till alla rum där ni inte skall vara och be ALDRIG om ursäkt för att det är ostädat! Släck ner, tänd en massa ljus och bjud på sådant som doftar gott och juligt.

Laga inte märkliga rätter som ingen äter och dela upp julmaten på många juldagar så att inte allt står på bordet samtidigt.Du måste inte göra allt själv, ordna julknytkalas. Vi gör ofta julgodiset under lugna mellandagar. Öppna julklapparna på morgonen om du har barn, du slipper uttråkade barn, funkar bra i synnerhet om det skall öppnas julklappar på annat håll under kvällen. I skilsmässofamiljer, detta skumma uttryck, kan man låta den 23 december vara julafton hos den ena. Detta funkar också jättebra om man kuskar runt hela julen eftersom man får en bonusdag, man gör allt som alla gör på julafton en dag före och kan skapa egna traditioner. Det viktigaste är att vara flexibel och att skapa en jul som funkar för dig oavsett om du är ett hygientroll som planerar eller en julfuskare som köper julmaten på macken. Det tristaste som finns är julmartyren som faller ihop som en våt fläck under julhelgen.

Gör gärna något gott för någon annan, det värmer både den och mottagarens frusna vintersjälar.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.