Nyheter

Mer pengar !

Nyheter • Publicerad 8 december 2009

Det här med pengar är ett i Sverige känsligt kapitel. Måhända är det lika känsligt i andra länder, men jag betvivlar det. I Sverige är det nästan lite fult att ha pengar, i vart fall något suspekt. Och ändå är det på det viset att alla vill ha pengar, gärna betydligt mer än vad de redan har. Skulle man sedan ha pengar då vill man nästan förneka deras existens även om man innerst inne självfallet är glad att man har dem. Flertalet människor har ju också kämpat för att få dem.

Med detta synsätt på det ekonomiska är det inte märkligt att många människor eller rättare sagt deras insatser värderas utifrån hur mycket pengar de har. Själv tycker jag att denna materialistiska inställning är något beklagansvärd, men det kan ju vara lätt för mig att säga som hittills inte lidit någon direkt materiell nöd. Men det senare är ju självfallet också en relativ betraktelse.

Hur som helst - med den inställning som jag nu redovisat - blir det många gånger nödvändigt att ekonomiskt belöna personer vilka vi känner gör en insats som vi uppskattar och som vi vill att de skall fortsätta med och därtill kanske utveckla. I detta sammanhang vill jag slå ett slag för våra politiker. Och jag vill samtidigt påstå att jag talar inte direkt i egen sak. Som vice ordförande kan jag faktsikt avstå från den månatliga nettoutbetalningen på dryga 2 000 kr.

I stället tycker jag att det är oerhört oroväckande att alltfler politiker hoppar av. Senaste fallet i raden är en centerriksdagsman från Mark. Anledningarna kan givetvis vara många, men de orsaker jag kan komma på skulle kanske något mildras med bättre ekonomisk kompensation. Att offra mycket tid och engagemang för något som många människor i bästa fall har glädje av bör lönas på ett betydligt bättre sätt än vad som är fallet idag. Vi talar ju för fasen om vårt demokratiska system. Med bättre arvodering på alla nivåer skulle säkerligen också politikerna och deras insatser omvärderas. Detta är måhända sorgligt att konstatera, men med tanke på pengarnas roll som värderingsinstrument tror jag faktiskt att det är själva sanningen, hur illa den nu än kan låta i vissa öron.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.