Nyheter

Mannen som försökte tala med katten

Nyheter • Publicerad 31 mars 2008

I familjen har vi åter blivit med katt. Det liksom bara blev så. Redan som mycket liten hade jag en katt. Den bar jag hem i en påse som jag annars brukade bära ägg i. Alla har väl redan förstått att jag är från landet och det om något framgår ju av denna blogg. Hur som helst så kom katten hem i påsen och sedan blev det jag som fick döpa katten som av mig, av något outgrundlig anledning, fick namnet Sara. Tidigare hade jag aldrig mött något Sara; kanske kan det ha varit anledningen till just det namnet. Några år senare, då min far gick bakom katten i trappan, kommenterade min far lite kort katten på följande vis. "Du är ju ingen Sara, du är ju en Sare". Det där med könet hade jag aldrig tänkt på. Jag sa ju att jag kom från landet. Katten fick sedan dö felnamnad.

Under studietiden hade jag en stor röd katt. Mina föräldrar kallade den för Max, men jag kallade den för Marx. Namnet kan ha varit dubbelbottnat. Ung radikal man eller helt enkelt pälsfärgen. Det var en ilsken katt minns jag fortfarande. Hade jag kvinnliga besökare i lägenheten blev "kattfan" helt stollig. Marx bet besökarna och som om inte det var nog gick han därefter och pinkade i hörnen.

Sedan blev det en katt från Aplared. Snurran kallades den katten, men nu är hon i katthimlen. Hon blev efter en hel del år så fruktansvärt sjuk, helt snabbt, att vi andra blev helt förbluffade. Tro det om ni vill, men katten tappade sina tänder. Vart de tog vägen är forfarande en gåta. Nu finns även hon i katthimlen via en egen liten grav i trädgården.

Så plötsligt kom det en vit fin raskatt hem. Näst äldsta dottern hade köpt något mycket dyrt i Norge. Jag som alltid bara varit van vid bondkatter har haft lite svårt med just den här förnäma damen, som därtill bär det nästan internationella namnet Samira. Katten är vit och extremt mjuk. Vi tittar ibland på varandra och jag ser vilka blå ögon Samira har. Just då undrar jag om Samira förstår att även jag har blå ögon. En dag får jag säkert svar, ty jag känner mig ofta som mannen som kan tala med eller i vart fall försöker tala med katter.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.