Nyheter

Kriminella Petronella och Slagna Stina

Nyheter • Publicerad 5 mars 2008

Snart är det Internationella kvinnodagen, närmare bestämt nu på lördag. Då skall det på Göta bibliotek vara sopplunch och visst är jag jävig ( en av eldsjälarna bakom engagemanget är min kära hustru ) men visst kan man såsom nu på lördag få en hel del för 40 kronor, nämligen soppa, macka och ost, kaffe efteråt, liten modevisning, musik framförd av Noll koll med Fjärrkontroll och någonstans däremellan skall Urban Svenkvist ( chefsåklagare i Borås ) och jag ha ett litet samtal om kriminalitet framför allt utifrån ett kvinnoperspektiv. Det bästa dock av allt är det som är därutöver och det är den gemenskap och det mys som brukar uppstå i lokalen.

Kvinna som offer är ofta föremål för medias hantering. Den slagna och många gånger förföljda kvinnan som tvingas ta sin tillflykt någonstans och gömma sig för alla och envar. Det som i detta avseende har förbättrat rättsläget för kvinnor är bl.a bestämmelser om grov kvinnofridskränkning. För rättsväsendet är det många gånger ett svårutrett brott, men tankegångarna bakom straffstadgandet är mycket tilltalande. Många gånger är det nämligen på det viset att en hel del skador verkligen inte syns och vad jag då i första hand tänker på är de psykiska trakasserierna som många män utsätter kvinnor för. Syftet från männens sida verkar vara att bryta ned partnerns självförtroende till den milda grad att det inte längre finns någon självaktning kvar. Att känna sig värdelös och därmed inte kunna finna någon väg ut ur det helvete som mannen tagit sig friheten att skapa åt kvinnan. De många nålsticken in i själen är vad grov kvinnofridskränkning är avsett att kriminalisera.

Om den kriminella kvinnan sägs nästan inget. Finns ingen kvinnlig Björnliga? Självfallet måste det vara så, men i all brottsstatistik är kvinnor föga förekommande. Undantaget skulle i så fall vara snatterier varvid många förövare är mycket unga. Några billiga bijouterier kan ofta leda till första avsnittet i belastningsregistret och ack så onödigt. Men var är den kvinnliga bankrånaren? Inte för att jag sitter här och trånar efter henne, men nog skulle det vara lite intressant ändå att få träffa henne.

Jag hoppas att vi andra träffas på lördag på Göta bibliotek - VÄLKOMNA

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.