Nyheter

Klotter eller graffiti

Nyheter • Publicerad 3 december 2009

Snacka om värdeladdade ord. Om jag använder ordet "klotter" tror jag ingen i världen tycker att det är något fint med just sådant sätt att uttrycka sig. Skulle jag däremot använda det andra ordet finns det säkerligen personer (framför allt yngre) som skulle kunna bli lyriska för mindre. Ungefär så uppfattar jag nog begreppsparet.

Därtill går det att lägga några andra aspekter, måhända av något mer konservativ art. Vem eller vilka skulle uppskatta att med svårborttagen färg få sitt hus, sin bil etc nedsprejade. En icke alltför djärv gissning; ingen. Hur kul är det egentligen att få sin egendom - såsom ägaren själv lär uppfatta det hela - förstörd. Och därtill kostar det en hel del pengar att sanera. Först blir alltså ägarens egendom bemålad med den eventuella ledsnad/ilska som detta genererar och därefter drabbas samma person av kostnader som han/hon alls inte har bett om. Redan här torde det vara klart för de flesta - förutom hängivna målare - att något är fel. Än en gång är det fråga om att själv ta sig rätt och det på annans eller andras bekostnad. Detta accepteras givetvis inte av samhället (läs majoriteten av befolkningen) och därför är det straffbelagt som skadegörelse. Den som ändå målar kommer att drabbas av dels samhällets ogillande i form av straff dels ett skadestånd som kompensation till den drabbade.

Sedan kan man ibland fråga sig vad det är som driver de här personerna? Är det uttryckssättet eller enbart spänning. Själv har jag inte svaret, men nog blev jag förvånad då jag för några år sedan hade ett mål med just graffiti/klottermålare som inte bara ägnat sig åt att bemåla en massa spårvagnar utan också målade i uppehållscellen under själva målets handläggning. Finns det någon bokstavsbeteckning för sådant beteende eller är det ett agerande enbart av tvångskaraktär?

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.