Annons
Nyheter

Karlakarl skulle jag vilja vara

Nyheter • Publicerad 25 april 2011

Jag vet inte ens om ordet i rubriken längre används. Men även om så skulle vara fallet så har jag tämligen svårt att ge begreppet ett distinkt innehåll. Om jag begränsar ordets betydelse till att det är en person som andra kan lita på och som samtidigt har lite dj..lar anamma inom sig så kanske begreppet eventuellt blir mer förståeligt. Samtidigt har jag nog ändå mina dubier.

Att dessa lite spridda tankar flög genom mitt huvud berodde nog mest på den byggarbetsplats som jag varje dag passerar då jag ska till jobbet. Alldeles vid "nya" tingsrätten byggs det nämligen ett jättelikt kontorskomplex och måhända är tanken med detta att ägaren till fastigheten hoppas på att många advokater ska finna det lämpligt att ha sin kontorsverksamhet alldeles i närheten av tingsrättens domäner.

Annons

I vart fall så såg jag en liten provisorisk lösning som byggnadsarbetarna hade vridit ihop. På byggarbetsplatsen finns givetvis en hel del elektrisk utrustning med knappar och vred. Dessa kan vara känsliga för vatten och vind. Och just därför har de kunniga människorna snabbt vridit ihop ett skyddande tak, ett projekt som för dem kanske tagit en timme eller två. För egen del hade det - om jag överhuvud taget hade klarat av det hela - tagit en vecka eller två. Där om någonstans kan man se en avgörande skillnad. Jag är riktigt avundsjuk på männen - karlakarlarna - som har denna av mig oerhört saknade talang.

Sak samma gäller det här med bilar. Att öppna motorhuven klarar jag vanligtvis av, men sedan börjar det snurra i skallen på mig. Det enda jag i det läget fortfarande kan skilja på är höger och vänster. Och lite mer behövs ju för att kunna förstå sig på att fixa bilen. Där är jag avundsjuk igen på de kunniga.

Nej, det här med karlakarl blir nog inget för mig. Jag får likt tjuren Ferdinand hålla mig till lukten utav blommor, dock med det tillägget att det i andra avseenden än byggen och bilar går alldeles förträffligt att lita på mig.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons