Nyheter

Jag stannar nog här

Nyheter • Publicerad 24 december 2009

Mitt eller vårt firande av julen bjuder såväl på traditionella inslag som icke sådana. Det är skönt. Ombyte förnöjer och skulle det enbart vara av traditionellt snitt hade jag inte gillat det hela. Det ständigt förutsebara har nämligen aldrig varit något för mig. Jag skulle då ha tråkats ihjäl och det ganska så snabbt.

Morgonen bjöd på tidigt uppvaknande. Erika var betydligt duktigare än jag, men vi (inklusive Malena och Mikael) satt vid grötfaten redan vid pass kl 08. I och för sig hade jag bytt ut gröten mot sill, eftersom jag trots min tomtevana inte är någon grötälskare. Sedan var det dags för den moonande tomten att göra entré. Därefter snabbt iväg till Borås tidning (tack skall ni ha) för att hämta 100 ex av dagens BT att dela ut vid Gemensam jul på Hemgården. Där släppte jag sedan av Erika och Alfred, allt medan jag själv for iväg till Mölndal för att ha häktesjour. Idag var det enbart en förhandling med en till synes helt vanligt person. Han hade lite gamla (med betoning på just gamla) brott på sig, men nu var det allt enligt honom själv lite transport av narkotika (kokain) där han bl.a. själv hade svalt 100 gram kokain.

Vidare upplyste han mig om att han hade två underåriga barn, men då jag frågade honom hur vi egentligen skulle göra i hans fall så fällde han den även för mig något förvånande repliken "jag stannar nog här". Ja, en del väljer kanske bort barnen eller så förstod han väldigt väl vad komma skulle i beslutsväg.

Någon timme senare var jag åter på Hemgården för att hjälpa till med gemensam jul. Det här alternativfirandet, som för vår familj är lite av tradition, känns fantastiskt meningsfullt. I att hjälpa andra ligger nog det mesta av den egna lyckan här på jorden. Det behövs så oerhört lite för att bjuda på gemenskap. Att släppa in andra människor och få dem att känna att även dessa personer är minst lika viktiga som andra s.k. samhällets stöttepelare. Jag är oerhört glad för att så många radikala ungdomar från SSU tar sig tid att ställa upp och ge av sig själva till andra som behöver den värmen. Tack alla ni som gör julen till den höjdpunkt den bör vara för alla oberoende av lycka och världslig framgång.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.