Annons
Nyheter

I huvudet på en brottsling

Nyheter • Publicerad 10 november 2009

Vad är det för elaka tankar som en kriminell kan hysa? Mestadels tankar som vi själva då och då har. Personer som bryter mot lagregler är inga konstiga och avvikande individer. Vad de gör är att de vid något eller några tillfällen brutit mot någon eller några av alla de regler om vilka vi i demokratisk ordning fattat beslut. Kriminalitet är m.a.o. ett odemokratisk fenomen.

Men vad är det vi andra egentligen vill komma åt. Vad är det som lagstiftaren vill straffa. I vid mening är det nog ondskan på något sätt som rättsreglerna vill stävja för att vi andra på det viset kan komma att leva i ett lugnare och tryggare samhälle. Först då blir vi nog alla lite lyckligare och alla kan se som vinnare.

Annons

Det här med subjektivt rekvisit är just gärningsmannens inställning till vad han/hon gjort. Om någon gör något med avsikt eller uppsåt som juristen väljer att kalla det hela så är det ungefär detsamma som barnet skulle säga "med mening". Och redan från början lär sig den lille/lilla att snabbt säga "det var inte med mening" för att på det viset själv skaffa sig en "strafflindring" inför föräldrars eventuella skäll och annat utbrott. Och sedan rullar det på.

Och resultatet blir att det vi gör med uppsåt straffar vi också hårdare än då vi åstadkommer något p.g.a. slarv eller annan oaktsamhet. Att sedan resultatet kan bli samma tragiska utgång är en helt annan sak. Skillnaden däremot finns inne i skallen på den som å ena sidan mördar eller dräper jämfört med den som genom ovarsamhet orsakar annan persons död. Det är en skillnad i ondska och därmed annorlunda straff som reaktion från samhället. Men vet vi egentligen vad som rörde sig i huvudet på gärningsmannen just då det tragiska inträffade. Det helt sanningsenliga svaret lär vi nog aldrig få, men vi kan ju så länge åtminstone inbilla oss att vi vet.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons