Annons
Nyheter

Hur står det till i Mark?

Nyheter • Publicerad 12 december 2009

Jag vet inte riktigt när jag första gången ställde rubrikens fråga. Det var en högst retorisk fråga och följaktligen väntade jag inget svar. Och jag tror inte heller att jag någonsin får något svar, men det hindrar ju mig knappast från att tänka i de banor jag gör.

Möjligtvis började det med att vi köpte helknäppa lampor från företaget Markslöjd. Givetvis hade vi inte köpt lamporna om vi tänkt till före. Men nu gjorde vi inte det - något som bör vara oss förlåtet - och det skulle komma att straffa sig eller rättare sagt straffa oss. Det visade sig nämligen hart omöjligt att byta glödlampor i denna av företaget skapade tingest. Då vi sedan kontaktade Markföretaget var deras bemötande långt ifrån lysande (kanske en Markvits?).

Annons

Men i dagens BT kunde jag läsa något betydligt mer upprörande. Anställda - syntes inte vara någon begränsning till vissa yrkeskategorier - fick och får (läs tvingas) underteckna ett sekretessavtal som i sin framtoning t.o.m. skrämde icke lättskrämda mig. Vad är det här för dumheter?

Varför gör man på det här viset. Offentliganställda har en stor frihet att kritisera sin arbetsgivare (annat kan vara fallet inom ett privat företag som t.ex. Markslöjd)och det är en stor tillgång. Kritik skall nämligen ses som något konstruktivt och utvecklande, även om det för den enskilde givetvis känns trist i det ögonblick man får ta emot de kritiska synpunkterna.

Det som Marks kommun nu försöker göra är helt enkelt att tysta sin anställda. Jag kan inte tolka det på annat sätt. För om det nu skulle vara så att man från kommunens ledning var mån om yttrandefriheten så skulle väl denna rättighet ha omnämnts i det aktuella avtalet. Jag undrar helt enkelt - hur står det till i den här Sjuhäradskommunen. Det där med anställdas frihet verkar närmast vara satt på undantag. Trist att behöva konstatera. Men kanske det kan avhjälpas med en juridikkurs, måhända lämpligen förlagd till Högskolan i Borås.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons