Nyheter

Hårdare tag !!!!

Nyheter • Publicerad 16 oktober 2008

I dagarna har det presenterats en utredning med förslag om hårdare tag inom rättsväsendet. Utan att ha detaljläst vad som föreslås känner jag i vart fall mellan raderna att nu skall domstolarna bli hårdare i sin straffmätning i vart fall då det gäller våldsbrottslighet. Anledningen till straffskärpningen skulle vara att människor i gemen kräver detta.

Är det då på det viset? Vill Anna och Per verkligen att slagskämpen Joakim skall låsas in längre tid än vad som gäller idag? Tydligen tror regeringen detta och utifrån ett sådant populistiskt synsätt ligger väl i förlängningen att fler röster skall kunna håvas in. Nu tror jag dock inte att Anna och Per vill detta.

Vad detta par vill är vad vi alla andra också vill, nämligen att vi - var vi än befinner oss - skall kunna känna oss säkra och trygga. Vi vill inte vara oroliga då vi befinner oss ute på gator och torg, oroliga för att någon skall hota oss eller slå oss. Detta är givetvis allmänmänskligt och inte ett politiskt ställningstagande.

Blir då förslaget verklighet och straffen längre tror jag att vi går i helt fel riktning. Att under längre tid låsa in någon människa gör knappast den personen mer harmonisk och mindre av en slagskämpe. I stället tror jag att det har motsatt effekt. Att under lång tid vistas med likasinnade i den udda miljö som fängelsemiljön ändå utgör har nästan enbart negativa effekter. Ju längre bort från samhället du kommer (jag talar här mest om tidsaspekten) ju svårare är det att komma tillbaks. Detta uppfattar jag närmast som en självklarhet.

Längre straff ger i stället ett hårdare samhälle med större risk för återfall. Det blir alltså tvärtom. Joakim blir med största sannolikhet mer hatiskt inställd till allt och alla. Han ser sig själv som den ständige förloraren och vill därför såsom sådan i sin desperation ge igen och gärna tvinga de "lyckade" att betala för det egna misslyckandet. Detta vill väl ingen åstadkomma och allra minst vill vi ha ett sådant samhälle för våra barn att växa upp i.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.