Häkta hela helgen lång
Sedan ganska så många år tillbaks är det s.k. helghäktningar. Anledningen därtill från början tror jag är trycket från övriga Europa att envar har rätt att snabbast möjligt få sin sak prövad av en domstol. Om det sedan alltid är den rätta lösningen är jag kanske inte så säker på, men det är liksom en annan sak.
I praktiken innebär systemet att vid Göteborgs tingsrätt, i likhet med andra tingsrätter, finns det alltid någon som har s.k. helgjour. Vanligtvis är den uppdelad på s.k. fram- och bakjour. Är det fråga om det förstnämnda blir det att ta sig till häkteslokalen och där hålla en eller flera förhandlingar. Vid sin sida har domaren vid sin sida då som alltid en duktig domstolssekreterare som håller reda på det mesta som skall och kommer att hända. Är det fråga om bakjour behöver man nästan aldrig besöka själva häktningslokalen för då har en annan domarkollega framjour.
Vid brottsmisstanke får en person inte vara frihetsberövad längre tid än 96 timmar eller fyra dygn. Den regeln går på intet sätt att rucka på. Skulle det bli längre tid än just 96 timmar skall personen omedelbart bli försatt på fri fot. Tidsgränser av det här slaget gör att jourhäktningar måste äga rum. Sedan att det ibland kan bli väldigt knappt om tid att i utredningsväg få fram tillräckligt bra material är andra sidan (och baksidan) av regelverket.
I helg är det först framjour och sedan bakjour. Undrar jag - nu när jag skriver detta - hur många förhandlingar det kommer att bli.