Annons
Nyheter

Från Mallorca till Thailand

Nyheter • Publicerad 2 april 2011

Där stod jag i en prydligt ordnad svensk kö på det svenska man kan tänka sig då det gäller butiker, nämligen Systembolaget. Framför mig stod två kvinnor vilka, för att inte prata i mobil, samtalade i ovanligt högt röstläge. De var nästan värre än vad jag själv brukar vara. Plösligt sa den ena "vi har inte varit i Thailand på hela hösten", varpå den andra replikerade "usch då, hur klarar ni er". Ja, det kan man ju fråga sig.

Egentligen är det inte riktigt klokt hur bortskämda vi svenskar har blivit. Givetvis gäller det långt ifrån alla, men de som har möjlighet till s.k. guldkant verkar ha förgyllt det mesta av det egna privatlivet.

Annons

I ungefär samma stund som de för mig okända väninnorna började tala med varandra om Thailand mindes jag från min ungdom hur populärt det då just hade blivit med s.k. charterresor. Från början var det Tjäreborg (en dansk präst som hade startat ett resebyråföretag av megakaraktär) som ordnade även för dåtidens förhållanden billiga resor till Mallorca, ett resmål som under flera decennier varit populärt för många andra än just för svenskar. Men sedan kom svenskarna och det blev grisfest i Palma. En veckas resa kunde vara så billig som 99 SEK.

Ett annat resebyråföretag leddes av den minst sagt excentriske Simon Spies och så småningom var Mallorca (även öarna Ibiza och Rhodos tilldrog sig vår uppmärksamhet) mer eller mindre glömt och i stället blev det Kanarieöarna med framför allt ön Gran Canaria som var det resmål som kom att gälla. Festerna flyttade alltså söderut.

Men nu ska det alltså vara ännu avlägsnare resmål med än mer energiåtgång för att nå dem. Nu kan vi inte längre nöja oss med Europa. I stället får det bli Asien. Ja, snacka om bortskämdhet. Men självklart bör var och en få prioritera - om möjlighet finns att prioritera - vad som kan te sig viktigt i just deras lilla liv. - Sedan betalade jag för mitt vin (en tetraförpackning med en alldeles egen känguru utanpå) och undrade om inte om några år andra för mig okända väninnor i ungefär likartad kö beklagar sig för varandra att de inte på mycket länge har haft tid att komma iväg till Månen.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons