Nyheter

Flytta på er - jag har GULA FLÄCKEN

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2009

Kunde häromdagen läsa att Sven-Bertil Taube drabbats av en ögonsjukdom vilken vanligtvis går under beteckningen gula fläcken. Egentligen vet jag inte om det är en ögonsjukdom, men då jag hör uttrycket kommer jag osökt att tänka på min sedan lång tid tillbaka avlidna mamma som titt som oftast talade om att hon hade just gula fläcken. Jag brydde mig aldrig om att närmare ta reda på vad det var, men att det hade med ögonen att göra förstod jag redan vid späd ålder.

Min kraftfulla och högröstade mamma var mycket snar att tala om att hon led av just den här åkomman. Till slut kunde jag nästan inte höra annat än just gula fläcken. Var hon och jag i en affär sa hon med en världsvan elegans att hon hade gula fläcken, något som alltid berättigade henne att gå före alla i vilken kö som helst.

Befann vi oss på ett flygplan så skulle min mor, med hänvisning till just gula fläcken, inte bara ha den bästa sittplatsen utan också servering före alla andra. Jag skämdes en hel del, men min mor var ingen kvinna som jag ville inleda ett gräl med. En argumentering med henne kunde nämligen vara oändlig och tog så mycket kraft och ork att det helt enkelt inte var värt det.

Ja, min mor var helt fantastisk på att kunna använda en funktionsnedsättning till något positivt, i vart fall för henne själv. Vi andra hade kanske inte motsvarande fördel.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.