Annons
Nyheter

Fattar du ?

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Det går inte en dag, en timme eller minut utan att vi ständigt utsätts för information i en aldrig sinande ström. Det börjar kanske med BT på morgonen och Radio 7 för att nu vara lokal. Därefter är det nätet som gäller under dagen och självfallet kommer det in några tidningar. Vi lite äldre väljer ofta en tidning från affärer, medan ungdomar föredrar en gratistidning av snitt Metro.

Lite senare på dagen är det TV som gäller och då är det inte bara några enstaka kanaler vi har att välja mellan. Varför inte också läsa på Text-TV och avsluta kvällen med att än en gång titta på nätet. Skall vi sedan också hinna med en facktidning är utbudet helt enormt. Ibland fattar jag inte var alla presumtiva läsare egentligen håller hus, men att de finns omvittnar utbudet.

Annons

Sedan kommer frågan - fattar vi egentligen vad vi läser? Har vi förståelse eller är det på det viset att vi läser och tar till oss, men förstår likväl inte riktigt. Själv har jag den upplevelsen då jag läser en bok på "utrikiska". Jag koncentrerar mig så till den milda grad på språket, varvid jag snabbt kan konstatera att jag förstår just det verbala, att jag har ingen som helst aning om själva innehållet.

Undersökningar har visat att väldigt många människor som avslutat den obligatoriska skolan inte förstår alla de budskap som media skickar till oss i alla tänkbara och otänkbara riktningar. Vi bombarderas av budskap, men till vilken nytta?

Inte för att man kanske skall skicka en hälsning genom bloggen, men skulle det inte vara en bra idé för t.ex. BT att ha en sida med lättläst text. Jag är säker på att vi är många - utan att vi kanske själva vill tillstå det - som skulle uppskatta detta och även läsa det som vi kanske tidigare inte riktigt fattat till 100 procent. Det är väl värt en tanke!

Avslutningsvis ett TACK till en omtänksam bloggkommentator. Jag har ännu inte fastnat med morgonrocken i gräsklipparen och jag har även båda fötterna i behåll - ännu så länge.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons