Nyheter

En TRÄDKRAMARE är nog jag

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2008

Är det någon som fortfarande kommer ihåg almarna i Stockholm, träden som skulle räddas åt folket ? Sedan är jag nästan helt säker på att ingen minns tider då motorvägen skulle dras genom Bohuslän och människor satt i träden vilka de önskade rädda från nedhuggning. Nu har också träden försvunnit, i vart fall där motorvägen drar fram. Vi får väl trösta oss med att många träd återstår.

Redan som liten kände jag lite vemod då träd fälldes. Med träd avsåg jag då inga barrträd för till de träden har jag ingen relation och om jag har det så är det ett mycket dåligt förhållande. Granar uppfattar jag som mörka (det krävs ju t.ex. belysning på julen) och tallar är enligt min smak enbart fula, i synnerhet då jag barfota trampar på de nedfallna små kottarna. Jag tror min inställning har att göra med det skånska där vi föredrar bokar och ekar.

Nu känns det som om stora saker är på gång. Det är inte bara att sommaren lider mot sitt slut och skolor tar sin början. Min fru ser också så beslutsam ut. Hon har talat om att nu måste trädgården ändras; det där med olika trädgårdsrum har hon fört fram som det nästan enda alternativet som finns vad gäller att skapa en mysig stämning och det senare har jag givetvis inget emot. Och jag måste ju tillstå att min form av klippning, nämligen att bara klippa nedtill, får den vackraste buske att se kanske alltför exotiskt ut. Snacka om att tippa över!

Men vem skulle inte bli rädd att se sin fru med bestämda steg tåga ut från en stormarknad med flera rullar trädgårdssäckar och en gigantisk grensax i famnen. Teleskopskaft säger jag bara. Vad kommer egentligen att hända undrar mina lätt spända nerver. Det är förändring i luften och kunde jag sent igårkväll se det hela. Häckarna hade blivit riktigt små, även om många skulle säga "välansade" och minisyrénerna hade VERKLIGEN blivit små.

Ja, nu vet jag inte om jag längre vågar sova inomhus. Bli inte förvånad om ni ser mig som en koala hängande i ett träd på Bredgatan. Det är bara jag som håller på att utbilda mig till professionell trädkramare.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.