Annons
Nyheter

Det skulle aldrig hända mitt barn

Nyheter • Publicerad 13 mars 2010

Ofta - tror jag - lever vi en värld som är långt ifrån sann. Vi inbillar oss att saker och ting, vanligtvis obehagliga sådana, är så främmande för oss och de våra att vi stöter dem ifrån oss med uttryck av den typ som finns angiven i rubriken. Vi vill eller vågar bara inte tänka i de banorna och brännmärker därför möjliga scenarier. Det är dumt, tycker jag. Dels för att det är förljuget dels för att om "det hemska" ändå skulle inträffa så är ingen mentalt förberedd på det hela.

Jag har de gångna veckorna, såsom så många gånger förr, haft en hel del rättegångar med olika människoöden. Varje mål är givetvis unikt, men visst finns det beröringspunkter. Av det senaste i raden är en sorglig berättelse om den snällaste av unga kvinnor som jag har träffat. Kanske jag har fel då jag bedömer snällheten, men under en något längre rättegång kommer vi ändå tämligen nära varandra, de som eventuellt skall dömas och de som står för dömandet. Domstolsarbete kan låta väldigt dramatiskt, men samtidigt är det också många gånger mycket vardagligt.

Annons

Den unga kvinnan, vi kan kalla henne Agnes, hade träffat en man som verkade trevlig. Mötet ledde inte till någon romans, men väl till en massa samtal och prat. En förtrolighet hade uppstått. Plötsligt blev det tal om att låna pengar och snäll som kvinnan var lånade hon ut pengar i storleksordningen en massa nollor på slutet. Varför hon gjorde det kan hon så här i efterhand inte ge något riktigt svar på. Agnes litade på mannen, som också försökte göra rätt för sig.

Men sedan fick mannen allt större skulder och för att reglera dessa behövde han få in extra mycket pengar. I det läget är det lätt att vända sig till den illegala marknaden för där finns både stora och snabba pengar. Räddningen på ekonomin skulle bli narkotika.

Och snälla Agnes, som aldrig sysslat med droger och aldrig ens tänkt i de banorna, fick plötsligt upplåta sin adress för en narkotikaförsändelse från utlandet. Nu kom paketet aldrig fram. Det stoppades i tullen. Och i stället hamnade snälla och tidigare ostraffade Agnes på häktet. Ja, så kan det gå för den raraste av alla familjeflickor.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons