Nyheter

Det bidde bara en rakhyvel

Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

Henning Mankell, med ett förflutet från Borås, har varit på fartyget Ship to Gaza och på plats kunnat följa hela händelseförloppet med israeliska soldater som på bästa piratmanér bordade fartyget och därvid åstadkom död och en hel del förstörelse. Det internationella världssamfundet - med undantag för Israel och i viss mån U.S.A. - är minst sagt upprört och så också den svenske deckarförfattaren av närmast världsklass.

Han har enligt media uttalat sig ungefär på detta sätt. Förevändningen att borda fartyget var givetvis att leta efter vapen som utan det israeliska ingripandet skulle ha hamnat hos "terrorister" vilka inte vill något hellre än att krossa den judiska staten. Så har nog tongångarna varit från israeliskt håll. Men hur var det då? Henning var ju på plats så han om någon bör ju känna till fakta. Och enligt Henning fanns inga vapen ombord med undantag för hans egen rakhyvel.

Ja, det är nog på det viset att när "stora" pojkar leker med varandra måste det i närheten finnas en klarsynt person - i detta fallet en deckarförfattare - som talar om för oss andra icke närvarande hur det egentligen förhåller sig. För skall jag vara riktigt ärlig litar jag inte ens på de stora nyhetsbyråerna som vidareförmedlar nyheter som skall vara sanningsenliga och neutrala. Men finns egentligen något som kan kallas neutralt eller opartiskt. Är det inte på det viset att våra egna tankar och känslor förvrider det vi är satta att vidarekommunicera, ibland medvetet och vid andra tillfällen omedvetet. Åtminstone hyser jag mina farhågor med hänvisning bl.a. till de amerikanska påståendena om att Irak hade möjlighet att utveckla kärnvapen. Kanske det också var en förevändning för militär aggression.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.