Nyheter

Bredkäftad - jag?

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2010

Inte för att jag riktigt vet vad "bredkäftad" betyder, men jag använder nu uttrycket som synonym till väloljat munläder dvs att man har lätt för att snacka. Och nog måste jag medge att jag hör till just kategorin bredkäftade och med största sannolikhet kommer jag att alltid tillhöra den gruppen, på ont men förhoppningsvis även på något gott.

Jag minns t.ex. då jag för en hel del år sedan ramlade ned från en stege och rakt ned i en stenlagd altan. Lite här och var - ansikte och ben - fick jag sår som fick sys. Sedan hade jag lite ont i käften, men jag gjorde inte särskilt mycket åt den smärtan. Dock försvann inte smärtan, varför jag kontaktade det som då kallades Käkakuten vid lasarettet i Borås. Väl där frågade de mig om jag inte hade haft våldsamt ont. Det hade jag inte, något jag upplyste dem om. Då blev de ännu mer förvånade för de hade kunnat konstatera att mitt käkben hade slagits av och då skulle man inte vara i den form jag ändå befann mig. Framför allt skulle man inte kunna snacka och det kunde jag som vanligt. Förmodligen finns mina mest välutvecklade muskler just i käkregionen.

Och för någon vecka sedan bekräftades åter min bredkäftighet. Jag var hos tandläkaren för rotfyllning. Vänlige tandläkare Bengt upplyste mig om att efter alla smärstillande sprutor som jag tvingades ta skulle jag inte kunna snacka på några timmar. Men inte blev det på det viset. Jag for som vanligt till jobbet och talade lika mycket efter som före alla sprutorna.

Ja, nog kommer jag att snacka till döddagar. Vare sig avslaget käkben eller multipla sprutor kan tydligen tysta mig. Så var beredda.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.