Annons
Nyheter

Börjar det pirra i kroppen?

Nyheter • Publicerad 3 mars 2010

Nu har vi haft snö, kyla och vinter dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad. Nu får det ta mig fan vara slut. Hur mycket skall vi, redan hårt luttrade svenskar egentligen behöva stå ut med? Egentligen tror jag att för många, långa år sedan vände någon illvillig person vägvisaren (den skulle ha pekat åt ett helt annat håll) och lurade oss människor att ta vägen norrut mot det område som idag benämns Sverige. Det kanske inte alls var meningen att vi skulle ha hamnat här. Efter alla dessa år kan vi nu konstatera att vi gått fel och att vi ibland fortfarande hyser känslan av vilsenhet. Det om något kan i sina värsta stunder skapa missmod.

Hur som helst börjar jag känna att eländes elände håller på att ta slut. För veckor sedan slapp jag att tända läslamporna på bussen och även om det är isande kallt på morgnarna så kommer Moder Sol (alternativt Pappa Sol för diskrimineringskänsliga; jfr andra språk där solen nog många gånger är man och månen är kvinna - utom i Sverige där vi ibland talar om Gubben i Månen) och värmer oss ganska så snabbt. Mitt på dagen är det som mest tö och jag kan även se en och annan uppställd mot husväggar för att där njuta av sol och värme. De där första soltörstande människorna tycker jag väl representerar de första vårtecknen.

Annons

Det där med blommor får vi dock nog glömma ett litet tag. Att börja krafsa i närmsta snödriva för att hitta några snödroppar alternartivt krokus känns lite väl magstarkt eller överdrivet. Det som göms i snö kommer ju ändå fram i tö - vi får bara, även om det tar på psyket, lugna oss lite.

Men sedan kan jag nog själv, gamle mannen, känna en lätt pirrande kroppskänsla av värme där jag går gatan fram och för "sportfånen", tänker jag, är det snart fotbollspremiär. Och med bollarna i luften kan vi nog alla andas ut även för den här gången. Våren tycker att nu har vi väntat och trängtat så länge att nu är det hög tid för henne att göra entré med buller och bång. För visst är väl våren en kvinna?

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons