Nyheter

Att tala med de döda

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2008

Det här med andevärlden och spiritualism har aldrig varit något för mig. Jag är övertygad om att många människor har en tro på dessa förteelser, men själv är jag ytterst klentrogen och närmast skeptisk. Det verkar liksom konstigt det hela, sagt dock utan att vara närmare insatt.

Ibland - det gäller väl oss alla - önskar vi att livet i vissa avseenden skulle ha tagit en annan vändning. Min kära hustru och jag for förr ofta på auktion i Hökerum. Främsta anledningen var nog inte att göra några "fynd" utan snarare att stämningen i lokalen var så förbaskat avslappnad och god. Främsta anledningen till den "goa" atmosfären var Bengt Petterssons förtjänst. Han svingade klubban på ett förtjänstfullt sätt, hade alltid några roliga historier på lager samt var den i sig säkre personen som kunde bjuda på sig själv. Han var en "verklig" människa. Sedan var vi inte på auktion ett tag och plötsligt till min förfäran fick jag se hans dödsannons i tidningen och som jag då ångrade att vi inte hade åkt på fler auktioner.

För några dagar sedan ringde mig Anita Lundin. Hon är ingen kvinna jag ens känner till utseendet, men hon har en underbart behaglig röst. Förmodligen ringde hon mig eftersom hon i det här fallet egentligen inte hade någon annan att ringa. Jag kände mig behövd. Anita berättade för mig att hennes f.d. man Göran plötsligt hade gått bort. Jag blev ledsen och även nu när jag skriver detta har jag svårt att hålla tillbaks tårarna. Göran var en fantastisk människa, en god person. Jag glömmer aldrig då jag för cirka 25 år sedan ringde till Högskolan i Borås och fick tala med just Göran Lundin. Mitt ärende var att läsa någon kurs i ekonomi, men då föreslog Göran i stället att jag skulle undervisa i juridik. Sedan dess har jag varit skolan trogen och har trivts och trivs fantastiskt bra.

Göran - du var en sådan glädjespridare och enligt studenterna en fantastisk föreläsare - skulle jag så gärna vilja träffa igen och personligen framföra alla dessa vänligheter vilka Du är mer än värd. Nu, när jag framför detta, så talar jag ju faktiskt med de döda och då är jag kanske inne på det som jag inledningsvis i bloggen hade svårt att förstå. Då är cirkeln sluten och därmed också denna blogg.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.