Nyheter

ALLA är VÄLKOMNA !!!!!!!!

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

Tänk så många proffstyckare vi har i Sverige. Möjligt råder samma förhållanden i andra länder, men om det vet jag för litet för att ha en egen uppfattning. Här finns det dock en del människor, allmänt gillade av det vi lite slarvigt kan kalla etablissemanget, vilka har åsikter om nästan allting. Inom vissa områden är de experter, men efter ett tag blir dessa till bl.a. TV-soffor inbjudna personer experter på i stort sett allt och vi andra lyssnar närmast andäktigt.

Visst får vi lyssna och givetvis har många av dessa "kändisar" en hel del vettigt att säga, men vad jag tycker är viktigt är att vi alla, var och en av oss, bildar oss egna uppfattningar om livet i stort och smått. Det kan vi göra genom att läsa allt vi kommer över, men vi kan också - vilket jag ibland förordar som alternativ - skaffa upplevelser av annat slag. I stället för att ha boken som en förmedlande länk kan vi tämligen enkelt försätta oss i de situationer som många gånger beskrivs i media. Jag vill helt enkelt rikta en inbjudan till alla och envar att besöka en eller flera rättegångar.

I Sverige har vi den i mitt tycke underbara offentlighetsprincipen. Vi har rätt att på plats ta del av vad som händer i våra domstolar då mål där påropas. Det är bara att traska in på t.ex. Borås tingsrätt eller varför inte Göteborgs tingsrätt, slå sig ned på någon ganska så obekväm stol och lyssna, bara lyssna på vad som händer. Där kan vi sitta som närmast kriminalreportrar och själva bilda oss uppfattningar. Vi får höra om levnadsöden som vi kanske aldrig tidigare ens har förstått skulle finnas i Sverige 2008. Därtill kan vi på plats följa hur domaren, ibland åtföljd av nämndemän, sköter sitt arbete. Detta är en, vill jag påstå, närmast unik möjlighet att få den insyn som vi alla skall vara oerhört måna om att värna. Alla är ni hjärtligt välkomna !

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.