Annons
Nyheter

Stefan Eklund: SD står för ett egoistiskt Sverige

Jag befann mig på Stora torget i Borås i torsdags, mitt i den soliga lunchrusningen – och kände av valfebern.
Nyheter • Publicerad 7 september 2014
Foto: 

Mängder av människor hade samlats runt de olika valstugorna och diskuterade politik. I andra änden av torget kunde man se dem som hade bestämt sig, de som klev in hos valmyndigheten och förtidsröstade.

Jag pratade med en erfaren politiker som stod utanför sin valstuga och oroade sig över Sverigedemokraternas framfart. ”15 procent, det skulle inte förvåna mig om de får 15 procent”, sade politikern och skakade på huvudet.

Annons

Politikerns gissning är välgrundad. SD fick 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 2010. För närvarande ligger partiet runt tio procent i de flesta opinionsundersökningar. Även på lokal nivå ser SD ut att göra ett bra val. I BT:s egen valundersökning som vi presenterade för ett par veckor sedan var SD Borås tredje största parti med 9,7 procent – trots att partiet mer eller mindre har eliminerat sig självt i Borås under de senaste fyra åren! Det finns således en del som talar för att SD blir Sveriges tredje största parti även när kommande söndags röster är räknade och därmed en faktor i svensk inrikespolitik som det blir allt svårare att bortse ifrån.

Jag tycker att det är sorgligt. SD är ett politiskt parti som står för ett stängt och egoistiskt Sverige, ett Sverige där man anser den egna höga levnadsstandarden vara det ultimata målet för de politiska besluten. SD gör Sverige till mentalt sämre land att leva i.

Sverigedemokraterna själva agerar med stor optimism. Det märker inte minst vi i media. Partiet lägger till exempel stor kraft på tidningsannonsering och som ansvarig utgivare måste jag ta ställning till om partiets annonser ska publiceras i BT eller inte. Beslutet är att vi publicerar så länge inte annonsernas budskap är rasistiska, attackerar utsatta grupper eller ställer grupper mot varandra. Några annonser har stoppats på grund av detta men merparten passerar och jag har fått ett par reaktioner från upprörda prenumeranter som inte tycker det är okej att publicera SD-annonser oavsett innehållet.

Jag förstår upprördheten men mitt svar är att alla riksdagspartier har rätt att annonsera i BT så länge man håller sig till de etiska regler vi har. En annan hållning vore samma sak som att förakta de demokratiska ideal som bär Sverige.

Jag önskar att jag inte behövde skriva detta men allt talar för att Sverigedemokraterna är här för att stanna. En titt på övriga Europa visar att de främlingsfientliga partierna numera ofta är etablerade och i vissa fall även ingår i maktunderlaget. Där är vi inte i Sverige än. Men årets val är i det avseendet ett ödesval. Får vi ett valresultat som gör det möjligt att även fortsättningsvis, både på nationell och lokal nivå, hålla SD borta från möjligheten att påverka de politiska besluten?

Jag tar en lunchpaus i skrivandet och går ner till Stora torget igen. Det är fredag och septembersolen ger en illusion av att det fortfarande är sommar. Vid valstugorna är det full aktivitet. Flest människor lockar Socialdemokraterna – och Sverigedemokraterna.

För övrigt...

... finns BT:s valbil på plats på Stora Torget från måndag till fredag. Välkomna att besöka oss! I morgon träffar ni reportrarna Erik Terneborn (kl 11-17) och Jan Lindsten (10-14) samt chefredaktören Stefan Eklund (14-18).

... är det stor valdebatt i BT:s presscenter på torsdag kl. 18.00. Samtliga kommunfullmäktigepartier finns på plats. Debatten leds av BT:s nyhetschef Hanna Grahn Strömbom och allmänheten är förstås varmt välkommen. Debatten livesänds också på bt.se.

... har BT en egen valvaka på söndag som sänds live på bt.se, med start kl. 21.00. Där redovisar vi hur valet i Borås och Sjuhärad har gått, med politiker och andra intressanta gäster i studion. Missa inte det!

... sker ett panelsamtal med boråspolitiker om de rumänska tiggarnas situation i Borås på tisdag kl. 19 i Caroli församlingshem. Bakom arrangemanget står flertalet av stadens kyrkor. Kvällens inleds med information om tiggarnas situation i sitt hemland. Moderator för politikersamtalet är BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Stefan Eklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons