Stefan Eklund: När boråsarna tas på orden
Troligen använder du orden som syns i bilden ovan. Det gjorde i alla fall de 600 boråsare som deltog i den medborgardialog som Borås stad genomförde på olika platser i kommunen under maj och juni.
Bilden är ett så kallat word cloud (jag använder det svenska ordet ordmoln i fortsättningen?). Störst ord har använts mest. Regnigt, alltså. En förbannelse Borås aldrig blir av med. Dessvärre är den sann. Det regnar ovanligt mycket i Borås.
Men om vi bortser från meteorologin – det är faktiskt inte mycket vi kan göra åt den – så hittar vi andra intressanta ord som talar om en förändrad självbild.
Vi som har varit boråsare sedan 60-talet har fått genomlida en hel del. Tekokris med hög arbetslöshet som följd, en symbolladdad rivning av en gammal teater, en motorvägsdragning rakt igenom stan och ett fotbollslag som harvade i det som då kallades söderettan under flera år. Under 80-talet var Borås en mörk och dyster stad.
Mycket av det där är glömt. Nu tycker vi att Borås är ”Lagom” (det finaste man kan vara i Sverige) – men också ”Trevligt” och ”Vackert”. Det finns orsaker till det. Företagskulturen har blomstrat och en stark entreprenörsanda har likt en Fågel Fenix stigit ur tekokrisen. Högskolan har expanderat och tagit en mer märkbar plats i Borås utveckling. Elfsborg är ett ständigt topplag i Allsvenskan. Borås mår bättre, helt enkelt. Viljan att förändra har fått en grund att stå på.
Så trots att vi fortfarande har svårt att locka spännande spjutspetsshopping till Borås är innerstaden idag betydligt mer attraktiv att promenera i än för bara några år sedan. Restaurang- och cafékulturen har också blivit avsevärt bättre. I ett annat av ordmolnen från medborgardialogen besvaras frågan om vad man helst visar upp i Borås för en besökare. Då är ”Centrum” störst. Inte ”Djurparken”, inte ”Knalleland”. Det stryker under ovan nämnda resonemang. Att vi på Borås Tidning har valt att starta en helt ny avdelning, ”Cityliv” (premiär förra lördagen), är förstås även det ett tecken i tiden.
I ordmolnet ovan kan man också lägga märke till att ordet ”Kultur” är större än både ”Elfsborg” och ”Textil”. Att Borås position som kulturstad har stärkts de senaste åren är uppenbart. Skulpturerna har skött sitt jobb, helt enkelt. Ska denna goodwill bli bestående behöver dock andra viktiga besöksverksamheter som till exempel stadsteatern och konstmuseet få bättre ekonomiska villkor. Nu är de institutionerna satt på svältkost – på sikt förödande för bilden av Borås som kulturstad.
Kan man utläsa något om Borås framtid av medborgardialogens ordmoln? Ja, det ord som genomgående nämns som positivt i de olika frågeställningarna är ”Närhet”. I Borås är det nära till allt och det är bra. Kopplar man det till vad svaren blir när frågan är vad som kan bli bättre i Borås kan man få en idé om vad Borås stad bör lägga resurserna på framöver, om medborgarna får bestämma – trafiksituationen. I just ordmolnet om förbättringar som bör göras är det trafikfrågor som dominerar: ”Trafiken”, ”Bussarna”, ”Cykelvägarna”, ”Cykelbanorna”, ”Parkeringar”, ”Kollektivtrafiken” och så vidare?
Boråsarna älskar ”småstadens närhet”, för att låna ett marknasföringsuttryck Borås har använt tidigare, och vill helt enkelt ha ännu närmare till allt med hjälp av smarta trafik- och kollektivtrafiklösningar. Och där finns det en del att göra. Det var till exempel inte så länge sedan som Borås utnämndes till en usel cykelstad.
Vad saknas i ordmolnen? Ordet ”Integration” till exempel. Det finns med som svar på frågan om vad som kan bli bättre, men är försvinnande litet. Så det är tur att politikens uppgift inte bara är att följa opinionen, utan även att identifiera de framtida ödesfrågorna, bortom medborgarnas ordmoln.
För övrigt...
... genomfördes medborgardialogen på följande platser: Centrum, Knalleland, Sjöbo, Fristad, Göta, Sandared, Viskafors, Dalsjöfors, Häsleholmen, Brämhult, Hulta, Norrby och Byttorp.
... var könsfördelningen mellan män och kvinnor jämn bland de som svarat.
... var åldersfördelningen också hyfsat jämn. 34 procent av de som svarade var mellan 41 och 65 år.
... finns det mer information om medborgardialogen på boras.se.