Public service i Sjuhärad
När jag träffar läsare och för detta på tal möts jag faktiskt ofta av en viss förvåning. Mediebranschen idag är så genomkommersialiserad att morgontidningens klassiska roll lätt glöms bort. Idag sätts stor tilltro till de statliga public service-företagen, Sveriges Television och Sveriges Radio. Men det är inte bara de som utövar public service. Det gör även en stor del av den svenska morgonpressen – inte sett till finansieringsformen, men sett till uppdragets karaktär. Detta vet man inom SVT och SR. Cilla Benkö, vd för SR, strök nyligen under det i en debattartikel i DN: ”Vi på Sveriges Radio vill inte, och kommer aldrig att kunna, ersätta en livskraftig lokal press.”
I Borås Tidnings fall finns vårt uppdrag i den publicistiska värdegrund som Gota Medias ägarstiftelser (BT är en del av koncernen Gota Media) har formulerat. Den berättar bland annat att stiftelserna – Tore G Wärenstams Stiftelse och Stiftelsen Barometern – tillkom en gång för att bibehålla tidningarnas uppdrag och förhindra att de ”blev en handelsvara”.
Och tidningarnas uppgift är glasklar: att spela en viktig roll för att hålla demokratin levande, att göra samhällsnytta. Eller, om man så vill: utöva public service.
Så för den demokratiska processen i Sjuhärad spelar – och ska också spela – Borås Tidning en viktig roll. Men att lokaltidningen gör det är inte självklart i alla kommuner. Tidningen Dagens Samhälle jämförde nyligen några kommuner avseende ledande politiker och deras relation till lokal media. Två ytterlighetsexempel är Huddinge och Kalmar.
Huddinge – landets fjortonde största kommun, lika stor som Borås – är i nästan total medieskugga. Ingen stark lokaltidning finns och de stora stockholmstidningarna SvD och DN gör bara enstaka nedslag. Den enda utpräglat lokala mediekanalen är gratistidningen Mitt i Huddinge, men den kommer bara ut en gång i veckan och har begränsade resurser för ingående politisk bevakning.
I Kalmar är det annorlunda. Där finns två lokaltidningar, Barometern (moderat) och Östran (socialdemokratisk), båda ägda av Gota Media och med samma publicistiska uppdrag som Borås Tidning, och där finns P4 Kalmar, TV4 Kalmar och i viss mån SVT:s Växjöredaktion.
Givetvis får kalmarborna betydligt mer information och relevant samhällsdebatt sig till livs än invånarna i Huddinge.
I Borås är medieläget någonstans mitt emellan Huddinge och Kalmar. Förutom Borås Tidning har vi en lokalradiostation med ett public service-uppdrag, P4 Sjuhärad, men i övrigt är det klent. SVT:s Västnytt gör vissa nedslag men TV4 har flyttat från Borås och någon socialdemokratisk utmanare har inte funnits sedan Västgöta-demokraten lade ner 1986. Det sistnämnda ställer ännu högre krav på BT att spegla alla politiska riktningar i våra spalter. Det är därför vi regelbundet publicerar gästskribenter av annan politisk färg än tidningens moderat borgerliga på vår ledarsida, som Stig-Björn Ljunggren och Birger Schlaug.
Politiker är inte alltid jättenöjda med den lokala pressens bevakning av deras göranden. I Dagens Samhälle säger till exempel kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson (S) att han inte vill föra sin valrörelse i medierna: ”Nej, för tusan! Då äger man ju inte agendan. En valrörelse handlar om att själv föra ut sitt budskap.”
Det är en rimlig hållning för en politiker. Den lokala pressens agenda är annorlunda; att granska just politikernas budskap.
Sammantaget blir det en demokratisk process ett gott samhälle inte klarar sig utan och där den lokala journalistiken spelar en avgörande roll. Samhällsnytta var ordet. Eller public service.
Cilla Benkös debattartikel finns på dn.se.
Uttrycket public service är hämtat från Storbritannien och innebär statligt finansierad tv- och radioverksamhet som syftar till att ge allmänheten ett berikande innehåll.
Gota Media består av 22 tidningar. De största är Borås Tidning, Barometern, Smålandsposten, Kristianstadbladet, Blekinge Läns Tidning och Ystads Allehanda.
Borås Tidnings partiledarintervjuer har publicerats följande datum: 8/9 Ulf Olsson (S), 11/9 Annette Carlson (M), 15/9 Morgan Hjalmarsson (FP), 18/9 Ulla-Britt Åsén (SD), 21/9 Ida Legnemark (V).