Annons
Nyheter

Kritik och utveckling

Är det en lokaltidnings uppgift att kritiskt granska den bygd man verkar i? Svaret är ja. Är det en lokaltidnings uppgift att verka för sin bygds utveckling? Svaret är ja.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2014

Självklarheter, tycker jag. Men VD:n för tidningen Norra Skåne, Lars Joel Eriksson, verkar inte förstå att den sistnämnda uppgiften bara går att genomföra om man svarar ja på den första frågan. Och i den okunskapen bottnar den ödesdigra situation som den skånska tidningen har hamnat i sedan dess chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk omplacerat en kommunreporter som kritiskt granskat ledande politiker i Hässleholm.

Historien i korthet: Norra Skånes kommunreporter sedan 15 år, Berit Önell, skriver ett antal kritiska artiklar om kommunens affärer i Hässleholm. Kommunpolitikern Per Palmgren (M) kontaktar tidningens styrelseordförande Håkan Mattsson och delger honom sitt missnöje. Så långt är allt klarlagt. Vad som sedan händer råder det delade meningar om. Enligt Berit Önell och Norra Skånes nyhetschef Anders Kauranen omplaceras Önell som en direkt följd av Palmgrens och Mattssons missnöje. Enligt Karlsson-Bernfalk handlar det bara om en nödvändig omorganisation.

Annons

Jag är inte människa att reda ut vem som talar sanning, men det är lätt att slå fast att hela historien är sällsynt illa skött från Norra Skånes lednings sida. Och det är lätt att förstå att den inledningsvis nämnde VD:n, Lars Joel Eriksson, som för övrigt också är chefredaktör på Skånska Dagbladet, som i sin tur äger Norra Skåne, inte har förstått vad en seriös lokaltidnings uppdrag är.

I P1:s Studio Ett i torsdags sade han att en tidning ska ”främja sin bygds intressen” och han var väldigt tydlig med att Norra Skånes granskande redaktionella arbete i de aktuella fallen var fullständigt missriktat. ”Man kan inte heja på bortalaget”, menade Eriksson.

Här kör han i diket. För vad är absolut nödvändigt för all utveckling? Jo, kritik. Om vi förflyttar oss till Sjuhärad – vi som bor här, inklusive vi som jobbar på BT, vill att Sjuhärad ska utvecklas och bli bättre, på alla fronter. I den strävan har vi olika roller att spela. En lokaltidning är tilldelad den granskande rollen. Visst, vi ska lyfta fram de goda exemplen och uppmärksamma de framgångar som Sjuhärad har. Men vi har också en annan roll: att vara den aktör som granskar och kritiserar. Den rollen tar ingen annan och den rollen är absolut nödvändig för en bygds utveckling. Och där är vi tillbaka på de inledningsvis nämnda frågorna. Det är som sagt självklart att Borås Tidning, som alla andra företag i Sjuhärad, vill se en positiv utveckling för den bygd vi verkar i. Men att reducera den uppgiften till att vara Sjuhärads ”hejaklack” skulle vara att bagatellisera vår uppgift. Hela lokaltidningsbranschens trovärdighet bygger på vår integritet och granskande förmåga. Det är med de kvaliteterna vi kan vara med och utveckla det område vi verkar i.

Dessvärre äventyrar Norra Skånes VD den trovärdigheten med sin felsyn på lokaltidningens uppgift. Det är beklagligt.

För övrigt?

? kan man lyssna på två radioinslag om konflikten på Norra Skåne. På sr.se hittar man både programmet Mediernas reportage och Studio Etts debatt mellan Lars Joel Eriksson och Ulrica Widsell. Den sistnämnda är vice ordförande i Journalistförbundet.

? har fackklubben på Norra Skåne har krävt chefredaktören Mimmi Karlson-Bernfalks avgång. ”Hon har brustit som ansvarig utgivare, en roll där man förväntas fungera som en vägg mot yttre påverkan”, säger Torbjörn Wester, ordförande för journalistklubben på Norra Skåne till SVT Sydnytt.

? är Norra Skåne en centerpartistisk morgontidning med utgivningsort Hässleholm.

? ingår Norra Skåne i samma koncern som Skånska Dagbladet och Laholms Tidning.

? utkommer Norra Skåne sex gånger i veckan. Upplagan är på drygt 16 000.

Stefan Eklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons