Annons
Nyheter

Eklund: Europa byggs av din röst

I Lev Tolstojs roman Anna Karenina för den yvige godsägaren Konstantin Levin ett samtal med sin bror Sergej om de samhällsbärande institutionernas nödvändighet.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Konstantin Levin är skeptisk och menar att våra institutioner liknar ”de där björkarna som vi brukar sätta upp till pingst för att det ska se ut som en björkskog som ju växer av sig själv i Europa och jag kan omöjligen lägga ner hela min själ på att vattna och tro på de där björkruskorna”.

Han får mothugg av sin bror Sergej Ivanovitj: ”De där björkarna är inte bara uppsatta, de har planterats eller såtts och man måste handskas varsamt med dem. Bara de folk har en framtid, bara de folk kan kallas historiska, som har en känsla för vad som är viktigt och betydelsefullt hos deras egna institutioner och som förstår att värdesätta dem.”

Annons

Lev Tolstoj skrev Anna Karenina på 1870-talet och det ryska tsardömet som Tolstoj levde i är knappast ett ideal idag. Men resonemanget ovan är principiellt och handlar om att ha respekt för hur vi bygger våra institutioner, även de transnationella. Byt ut Tolstojs uppsatta björkar mot EU och du får en intressant och laddad diskussion som lika gärna kunde ha ägt rum idag. EU kan betraktas som en konstgjord institution, visst. Men vilka institutioner är inte det? Och att värdesätta de institutioner som finns, att ”handskas varsamt” med dem, är en demokratisk grundprincip vi aldrig får överge.

Eller enklare uttryckt: det är viktigt att du röstar idag.

Analytiker tror på ett rekorddeltagande i EU-valet i år – men då handlar det fortfarande bara om att det skulle kunna bli ett 50-procentigt valdeltagande. Visst, vi befinner oss på den övre halvan om man tittar på alla EU-länder, men det är ändå alldeles för dåligt.

Vi på Borås Tidning har ett uppdrag att verka för att demokratin fungerar så bra som möjligt. Därför har vi lagt ner stor möda på att informera våra läsare om de frågor som betyder mest i EU-valet. Delvis genom den opinionsbildning som återfinns på ledar- och debattsidorna, men också genom de brett upplagda artiklar som den senaste månaden har skildrat EU ur olika perspektiv.

Känner ni er fortfarande vilsna finns det möjlighet att idag klicka in på bt.se för att ta en sista titt innan ni röstar. Där finns samtliga artiklar samlade. I dagens BT hittar ni också en sista-minuten-guide över partiernas åsikt i en rad viktiga frågor. Och tro inte att EU är någonting som pågår långt borta och utan relevans för Sverige. Tvärtom – EU spelar roll. Därför spelar också din röst roll.

I Anna Karenina har Konstantin Levin en drivkraft för att tvivla på de samhälleliga institutionernas nödvändighet. Han finner inget i dem som främjar honom personligen, allt de betyder är att han behöver betala skatt. Han är, konstaterar Tolstoj, likgiltig ”för det allmännas bästa”.

Här finns också ett skäl för att rösta i EU-valet. Det handlar om att sträcka sig utanför sig själv och sin egennytta, att ha ”det allmännas bästa ” för ögonen. För den europeiska demokratin bygger vi tillsammans och din röst är en omistlig del i det bygget.

Citaten ur Anna Karenina i artikeln är hämtade ur Ulla Roseens nyöversättning från 2007.

Ni kan följa EU-valet på bt.se under hela söndagen. Vi liverapporterar hela vägen.

Belgien och Luxemburg har det klart största valdeltagandet. 2009 låg det på över 90 procent.

Valdeltagandet i de stora europeiska länderna 2009 såg ut så här: Tyskland 43 procent, Frankrike 40, Italien 65, Storbritannien 34, Spanien 44.

Valdeltagandet totalt har sjunkit sedan 1979. Då låg det på 62 procent, 2009 på 43.

Stefan Eklund, chefredaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons