Annons

Zlatan vann sin fjärde Guldboll – Seger fick ta emot Diamantbollen

Zlatan Ibrahimovic gav landslaget en svidande örfil. Svensk fotboll svarade med att vända andra kinden till och ge honom Guldbollen.
Sport • Publicerad 9 november 2009
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, ger en hälsning via videolänk då han tilldelats priset som 'Årrets Anfallare' vid Fotbollsgalan i Malmö.
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, ger en hälsning via videolänk då han tilldelats priset som 'Årrets Anfallare' vid Fotbollsgalan i Malmö.Foto: Andreas Hillergren
Caroline Seger, Linköping, tilldelas priset Årets Allsvenska spelare liksom Diamantbollen.
Caroline Seger, Linköping, tilldelas priset Årets Allsvenska spelare liksom Diamantbollen.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Nummer fyra i ordningen.

Men blir det några fler om han verkligen vänder blågult ryggen för gott?

Annons

Han kom inte för att hämta den finaste utmärkelse som kan föräras en svensk fotbollsspelare, men han var naturligtvis i händelsernas absoluta centrum ändå.

Från början och hela vägen till slutet.

Den pampiga, påkostade Fotbollsgalan i Percy Nilssons hockeytempel fick pyspunka redan innan den hann börja. Ibrahimovic nej till vidare landslagsspel – tills vidare eller permanent återstår att se – överskuggade allt i Malmö Arena.

Ibrahimovic kan knappast lastas för att fotbollsförbundet valde att knuffa in sin egen gala i skuggan av den nyheten.

Besked i fredags

Zlatan lämnade beskedet till nye förbundskaptenen Erik Hamrén redan i fredags. Först två timmar innan den tv-sända galan började gick Hamrén ut med beskedet.

Att Ibrahimovic inte kom till galan hade heller inte att göra med hans allvarliga funderingar kring vidare landslagsspel.

Barcelona lät honom inte åka till Malmö. I sin frånvaro skickade han fram dansken John Steen Olsen som betytt mycket för Zlatans karriär och i ett förinspelat inslag sade vinnaren:

– Synd att jag inte kunde vara med i min egen stad och ta emot priset, men jag hoppas att galan stannar i Malmö för gott.

– Jag gjorde en grym säsong i Inter, det gick fantastiskt, vi vann "scudetton" och jag tror att det var min bästa säsong i karriären, fortsatte Zlatan och tackade spelare och ledare i klubb- och landslagen för att han vann Guldbollen för fjärde gången.

Annons

Förtjänt vinnare

Zlatan Ibrahimovic utsågs även till årets anfallare, även det för fjärde gången. Aldrig tidigare har han varit en mer förtjänt vinnare av båda titlarna.

Eller vad sägs om italiensk mästare med Inter och skytteligasegrare i Serie A, värvad till Barcelona för rekordpengar och att han klarade övergången till spanska ligan och Champions league-mästarna sensationellt snabbt.

En full hand 2010?

Det hänger ihop med om han väljer att återvända till landslaget eller inte. Spel där väger tungt hos Guldbollens jury.

Så här löd jurymotiveringarna till pristagarna av Diamantbollen och Guldbollen vid Fotbollsgalan:

Caroline Seger, Diamantbollen:

"Diamantbollen 2009 går till en kreativ och på samma gång hårt arbetande färgsprakande personlighet, som under året vuxit till en spelare av internationellt toppsnitt och blivit tongivande i såväl klubblag och landslag."

Zlatan Ibrahimovic, Guldbollen:

"Zlatan Ibrahimovic får Guldbollen för sina insatser i såväl landslaget som klubblagen Inter och Barcelona. 2009 var året när Sverige fick en skyttekung i Serie A för första gången sedan Gunnar Nordahl. Zlatan är en ledare, som med teknisk och taktisk intelligens representerar svensk fotboll i världens bästa lag."

Annons

TT

Samtliga pristagare

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic, Barcelona.

Diamantbollen: Caroline Seger, Linköping.

Årets Tränare: Mikael Stahre, AIK, och Magnus Wikman, Linköping.

Årets nykomling: Viktor Noring, Trelleborg.

Årets genombrott: Linnea Liljegärd, Göteborg.

Årets forward: Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, och Linnea Liljegärd, Göteborg.

Årets allsvenska spelare: Tobias Hysén, IFK Göteborg, och Caroline Seger, Linköping.

Årets målvakt: Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, och Hedvig Lindahl, Göteborg.

Årets back: Olof Mellberg, Olympiakos, och Sara Thunebro, Djurgården/Frankfurt.

Årets mittfältare: Kim Källström, Lyon, och Caroline Seger, Linköping.

Årets mål (telefonomröstning): Emil Johansson, Hammarby.

Årets Domare: Helen Caro på damsidan och Jonas Eriksson på herrsidan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons