Annons

Ymerbröderna imponerade – men Sverige utslaget

Visst, Sverige föll i Davis Cup-kvartsfinalen mot Ryska tennisförbundets lag.
Men bröderna Elias och Mikael Ymer stod upp väl så bra mot de ryska världsstjärnorna.
Särskilt Elias Ymer, som pressade världsfemman Andrej Rublev till tiebreak i avgörande set.
Tennis • Publicerad 2 december 2021
Elias Ymer.
Elias Ymer.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Det var inte många som trodde att Sverige skulle kunna skaka Ryska tennisförbundets lag i Davis Cup-kvartsfinalen i Madrid.

Detta då Mikael och Elias Ymer – Sveriges två bästa spelare, rankade 94:a respektive 171:a i världen – ställdes mot världstvåan Daniil Medvedev och femterankade Andrej Rublev i singelmatcherna.

Annons

Och visst, Ryssland är klart för semifinal efter 2–0 i singelmatcherna.

Men bröderna Ymer visade stundtals tennisvärlden vad de är kapabla till.

Krävdes tiebreak

Inte minst Elias Ymer i den första singelmatchen, mot världsfemman Andrej Rublev.

24-årige Rublev – som tog sig till kvartsfinal i Australian Open i år – vann förvisso första set med 6–2. Men sedan svarade Elias Ymer, och vann andra set med 7–5. I tredje set höll spelarna sin serve, vilket innebar att Ymer ledde med 6–5. Där och då såg 25-åringen ut att vara på väg mot en gigantisk skräll.

Men Rublev kvitterade till 6–6 – och vann sedan med 7–3 i tiebreak, och matchen med 2–1. Ändå ett rejält kvitto för Elias Ymer, som bland annat svarade för tolv serveess i matchen.

– Det är mycket press när man vet att man måste vinna och motståndaren inte har något att förlora, sade Rublev i segerintervjun.

Fick publiken med sig

Även 23-årige Sverigeettan Mikael Ymer imponerade i mötet med färska US Open-mästaren Daniil Medvedev. Stundom hade Ymer publiken med sig i Madrid, när han några gånger fick Medvedev att tappa humöret i andra set.

Medvedev bröt tidigt Ymers serve och gick fram till 3–1 i första set, men Ymer kom igen och vände till 4–3 innan Medvedev vände tillbaka och tog hem setet med 6–4.

I andra set visade Medvedev varför han är tvåa i världen, när han gick fram till 3–0. Ymer svarade dock på nytt och vann två raka game. Medvedev tog sedan två raka game, men Ymer gav det ett rejält försök när han ånyo vann två raka game – men sedan servade Medvedev hem setet till 6–4 och matchen till 2–0.

Då kvartsfinalen var avgjord saknade dubbelmatchen mellan André Göransson/Robert Lindstedt och Andrej Rublev/Aslan Karatsev betydelse och spelades inte.

Annons

Det är första gången sedan 2011 som Sverige nått till kvartsfinal i Davis Cup, som i år avgjordes i ett nytt format. Sverige tog sig till kvartsfinalen genom ett gruppspel, där det först blev seger mot Kanada (3–0 i matcher) och sedan förlust mot Kazakstan (1–2).

Sedan tidigare var Kroatien (2–1 mot Italien), Tyskland (2–1 mot Storbritannien) och Serbien (2–1 mot Kazakstan) klart för semifinalerna. På fredagen möts Kroatien och Serbien, och på lördagen Ryska tennisförbundets lag och Tyskland.

Fakta: Så fortsätter Davis Cup-slutspelet i Madrid

Semifinaler:

Kroatien–Serbien (fredag den 3 december)

Ryska tennisförbundets lag–Tyskland (lördag den 5 december)

Finalen spelas söndag den 5 december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons