Waldner hyllar Persson

Jan-Ove Waldner firades enormt när han tog sig till OS-semifinal 2004. Nu hyllar han kompisen Jörgen Persson som är framme i semi i Peking.
Sport • Publicerad 22 augusti 2008

– Jörgen är ruskig, verkligen kul att han får visa hur vass han är, säger Waldner till TT.

Telefonen har gått varm hemma hos J-O Waldner sedan 42-årige Jörgen Persson slog ut 39-årige kroaten Zoran Primorac i OS-kvartsfinalen.

– Alla ringer och vill snacka om Jörgen och det är skitkul. Han har kanske fått stå i skuggan av mig lite, men nu är han i rampljuset och det är han väl värd. Han påminner mycket om förr i tiden när han gjorde sina bästa matcher, säger J-O.

Waldner har sett alla Perssons matcher på tv så här långt. Och han var inte särskilt orolig under fredagens match mot Primorac.

– I själva spelet skiljer det inte så mycket. Men Jörgen har vunnit stora mästerskap, det har inte Primorac. Det syntes nästan direkt att det var Jörgen som bestämde, han var ju iskall på de avgörande bollarna.

Hyllad i Aten-OS

För fyra år sedan trollband Waldner halva Sverige när han vann match efter match i OS-turneringen i Aten. Efter fem segrar var han överraskande framme i semifinal mot sydkoreanen Seung Min Ryu. Det blev förlust, och sedan även förlust i bronsmatchen, men den då 38-årige Waldner hyllades än en gång som pingiskung.

J-O ser likheter med Perssons framfart i Peking.

– Han rör sig grymt bra vid bordet, han är väldigt fokuserad och han vinner de avgörande bollarna. Det blir så när man har flyt.

Världsettan i semi

I semifinal väntar förstaseedade världsettan Wang Hao.

– Jag hade tippat Wang Hao att vinna OS och han har spelat otroligt bra hittills. Wang är snabbare än Primorac och Samsonov och han passar därför Persson sämre. Men kan Jörgen ta första set så kommer det nerver med och kineserna har trycket på sig på hemmaplan. Men oavsett hur det går så har Jörgen gjort ett fantastiskt OS, tänk att det är han och tre kineser som ska göra upp om medaljerna.

Hur är din egen form?

– Sådär, jag hinner ju aldrig träna eftersom man måste kolla in Jörgen varje dag. Sedan ringer det ju journalister hela tiden och stör, svarar Waldner och garvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.