Annons

von Eckermann red in 2 miljoner kronor

Henrik von Eckermann och King Edward red in motsvarande knappt 2 miljoner kronor för segern i världscupfinalen i Omaha, Nebraska, USA.
Nu har stjärnhästen åkt tillbaka till Europa för vila och hoppryttarstjärnan tävlar vidare i Miami på andra hästar.
Ridsport • Publicerad 9 april 2023
Henrik von Eckermann och King Edward. Arkivbild.
Henrik von Eckermann och King Edward. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Henrik von Eckermann under Göteborg Horse Show i februari. Arkivbild.
Henrik von Eckermann under Göteborg Horse Show i februari. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Natten mot påskdagen svensk tid blev Henrik von Eckermann historisk när han som första svenska hoppryttare vann världscupfinalen på den 13-åriga stjärnhästen King Edward.

– Det har alltid varit ett mål för mig att vinna (världscupfinalen). För mig personligen betyder det väldigt, väldigt mycket, säger Henrik von Eckerman på telefon från USA.

Annons

– Hästen var i otrolig form, jag var i bra form. Självklart gick det lite vår väg. Jag vann första dagen, fick ett nedslag andra dagen och när banorna var så pass svåra (den tredje och avslutande dagen) gynnade det oss.

Den 41-årige världsettan och regerande världsmästaren individuellt har redan bytt amerikansk stad och delstat: från Omaha, Nebraska, till Miami, Florida.

Nästa vecka är det tävlingar i Global Champions Tour där han bland annat ska tävla med hästen Glamour Girl. King Edward har rest hem till Europa.

Kungen i hagen

– Jag låter honom komma hem och få vila, gå i hagen och låta allt lugna ner sig lite grann, säger von Eckermann som driver en hästgård i Nederländerna.

Det är sedan tidigare bestämt att ekipaget inte kommer att tävla tillsammans i sensommarens ryttar-EM i Italien. Däremot finns det inga pensionsplaner för King Edward.

Ingen pensionsplan

– Just nu är det inga. Ta i trä så är han i superform och frisk. 13 är den bästa åldern för en tävlingshäst. Man brukar säga att upp till 16 år, sedan börjar hästarna så att säga bli lite äldre.

von Eckermann och King Edward red in 170 000 euro, motsvarande knappt 2 miljoner kronor, för segern i världscupfinalen.

– Eftersom att jag inte äger hästen själv så delar vi på pengarna, säger von Eckermann som är en av delägarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons